ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο γερμανικό «όχι» στο ευρωομόλογο-Προτάσσεται ο ESM

18:59 - 29 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Νέο γερμανικό «όχι» στο ευρωομόλογο-Προτάσσεται ο ESM
Το σωστό εργαλείο για να μοιραστεί το οικονομικό βάρος της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο οποίος επανέλαβε ότι η έκδοση κοινού ομολογιακού χρέους από τα μέλη της ζώνης του ευρώ δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Η πρόταση που συζητούμε τώρα πολύ συγκεκριμένα είναι να ενεργοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος θα κινητοποιήσει πολλά χρήματα», δήλωσε ο Σολτς σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε την έκδοση «ομολόγων- κορονοϊού» για να βοηθήσουν τα κράτη της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και οικονομικής διάσωσης. «Μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα [έκδοσης] κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση» πρότεινε, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

«Το ομόλογο-κορονοϊού είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες» επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν

Παράλληλα η πρόσφατη σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ κατέληξε σε ναυάγιο με την Γερμανία και την Ολλανδία να απορρίπτουν το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού και άλλων οκτώ ηγετών για έκδοση ευρωομολόγου. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να εξετάσουν σοβαρά μία εφάπαξ έκδοση «ομολόγου -κορονοϊού».

«Εκτός από την εξασφάλιση κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι οι μεμονωμένες χώρες θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα δύσκολα καθήκοντα και στα πρόσθετα δάνεια που θα λαμβάνουν», δήλωσε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί ένα ξεχωριστό project για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την υπέρβαση της κρίσης.

«Η αλληλεγγύη πρέπει να σημαίνει ότι θα συνδεθούμε οικονομικά», είπε.

Επιπλέον ο Σολτς δήλωσε ότι οι Γερμανοί υπάλληλοι θα λάβουν φοροαπαλλαγή μέχρι 1500 ευρώ, ως επιβράβευση τους εργαζομένων ιδιαίτερα στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και του λιανικού εμπορίου.

«Στο μέλλον, θα είναι ζωτικής σημασίας να καταβληθούν καλύτεροι μισθοί (σε αυτούς τους τομείς)», ανέφερε. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία Bild am Sonntag, ο Σολτς έχει προτείνει την αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία στα 12 ευρώ την ώρα από τα 9,35 ευρώ την ώρα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:54 - 29 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.