ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Η «Επιτροπή Σοφών» προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,4%

14:17 - 30 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Γερμανία: Η «Επιτροπή Σοφών» προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,4%
Σε ύφεση αναμένεται να οδηγήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο κορονοϊός την Γερμανία. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η οικονομική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης να συρρικνωθεί έως 5,4% το τρέχον έτος, σύμφωνα με το συμβούλιο οικονομικών συμβούλων τη Γερμανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με την λεγόμενη «επιτροπή σοφών», στο βασικό σενάριο, που προβλέπει ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,8% φέτος και δυνητικά θα αυξηθεί κατά 3,7% το επόμενο.

Οι σύμβουλοι ανέφεραν πως μια πιο έντονη καμπύλη ύφεσης σε σχήμα “V” με ευρύτερες διακοπές παραγωγής ή πιο μακροχρόνια μέτρα για τη δημόσια υγεία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,4%, και στη συνέχεια ανάπτυξη 4,9% το 2021. «Η επιδημία του κορωνοϊού έχει σταματήσει την αρχική ανάκαμψη» ανέφεραν σε έκθεσή τους οι «σοφοί». «Η Γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά το 2020».

Άλλοι φορείς είναι πιο απαισιόδοξοι, με το Ινστιτούτο Ifo να προβλέπει πτώση του ΑΠΕ έως και 20% φέτος και το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο να προβλέπει συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής κατά 10%.

Διχασμός για την έκδοση ευρωομολόγων

Ο Volker Wieland, ένας από τους οικονομικούς συμβούλους, δήλωσε πως η κρίση θα οδηγήσει σε αλλαγές σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, με την εμπειρία της τηλεργασίας και των βιντεοσυσκέψεων να έχουν επίπτωση στα επιχειρηματικά ταξίδια για παράδειγμα. Ωστόσο, κατά τον ίδιο, οι τομείς αυτοί δεν είναι αρκετά μεγάλη ή η επίπτωσή τους αρκετά αρνητικοί, ώστε να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία γενικότερα.

Κατά την επιτροπή «σοφών» οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν τις προσδοκίες στις χρηματαγορές, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως θα γίνουν άμεσα διαθέσιμα επιπλέον δημοσιονομικοί πόροι, μέσω των υπαρχόντων εργαλείων, όπως ο ESM, εάν χρειαστεί.

Τα μέλη της επιτροπής, πάντως, φαίνεται πως είναι βαθύτατα διχασμένα ως προς το αν η έκδοση κοινών ευρωομολόγων είναι η σωστή αντίδραση για αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ένας εξ αυτών, ο Ahcim Truger, εκτίμησε πως η ιδέα αποκτά δυναμική ακόμα και μεταξύ των ηγετών της ΕΕ που παραδοσιακά είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις προτάσεις για ευρωομόλογα.

«Βραχυπρόθεσμα, είναι καλό να επικεντρωθούμε στον ESM γιατί αυτό είναι γρήγορο», είπε. «Αλλά η κυβέρνηση καλό θα ήταν να μην αποκλείσει μια κοινή λύση», συμπλήρωσε.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Κατάρρευση - ρεκόρ για το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη

Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 30 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.