ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει χρόνος για να εκδοθεί ευρωομόλογο

10:59 - 31 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει χρόνος για να εκδοθεί ευρωομόλογο
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απορρίπτει την ιδέα του "κορονοομολόγου", εκτιμώντας πως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να εκδοθεί.

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, υποστηρίζει ότι χρειάζονται από ένα έως και τρία χρόνια για να στηθεί ένας νέος ευρωπαϊκός θεσμός που θα εκδώσει τα λεγόμενα coronabons.

Οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη λύση θα πρέπει να έρθει από τους υφιστάμενους μηχανισμούς, σχολίασε ο κ. Ρέγκλινγκ, εκφράζοντας ουσιαστικά τη γερμανική θέση.

Εν μέσω της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για το θέμα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ότι μπορεί να στηθεί ένας νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα πουλήσει ευρωπαϊκά ομόλογα, αν υπάρξει πολιτική συμφωνία, αλλά το project είναι σύνθετο και απαιτεί χρόνο. «Θα πάρει ένα, δυο ή τρία χρόνια και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν κεφάλαιο ή εγγυήσεις ή να δώσουν μελλοντικά έσοδα», υποστηρίζει. «Δεν μπορείς να δημιουργήσεις ομόλογα από το τίποτα».

Ο ίδιος δεν βλέπει λόγο να τονωθεί περαιτέρω η ισχύς του ESM που προβάλει από τις βόρειες χώρες ως η λύση για να χρηματοδοτηθούν τα κράτη μέλη. Υπάρχουν σήμερα 410 δισ. ευρώ τα οποία κατά τον ίδιο «είναι πολλά».

Σε όσους υποστηρίζουν ότι η χρήση της πιστωτικής γραμμής του ESM, της ECCL θα πλήξει τη θέση μιας χώρες στις διεθνείς αγορές, ο κος Ρέγκλινγκ απαντά ότι η ύπαρξη ανάλογων γραμμών του ΔΝΤ τείνει να καθησυχάζει τις αγορές. «Μπορεί να είναι μια εξασφάλιση για τις αγορές επειδή ξέρουν ότι αν συμβεί κάτι απροσδόκητο, αν σε αντίθεση με την γενική παραδοχή χρειαστούν χρήματα, θα είναι διαθέσιμα πολύ γρήγορα».

Δήλωσε μάλιστα ότι ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων της ECCL θα πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup τις επόμενες ημέρες. Τόνισε δε ότι ο ESM έχει μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ. «Δεν έχουμε όρια», ξεκαθάρισε.

Στη σκιά των έντονων αντιδράσεων της Ιταλίας στη χρήση του μηχανισμού, ο Γερμανός πολιτικός τόνισε ότι οι όροι που θα συνοδεύουν την ECCL θα είναι πολλοί διαφορετικοί από την εποχή της κρίσης του ευρώ. Πιθανότατα θα αφορούν την προϋπόθεση τα χρήματα να πάνε στον τομέα Υγείας ή οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Θα υπάρχει και δέσμευση να τιμηθεί το πλαίσιο οικονομικής παρακολούθησης της ΕΕ. Ο ίδιος δεν βλέπει ρόλο για το ΔΝΤ στην παρούσα φάση.

Διαβάστε επίσης:

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.