ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φον ντερ Λάιεν: Μήνυμα στον Όρμπαν, χωρίς να τον κατονομάσει

16:28 - 31 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Φον ντερ Λάιεν: Μήνυμα στον Όρμπαν, χωρίς να τον κατονομάσει
Μήνυμα στην Ουγγαρία και τον Βίκτορ Όρμπαν, αλλά χωρίς να κάνει ονομαστικές αναφορές έστειλε την Τρίτη η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού δεν μπορούν να υπονομεύουν τη Δημοκρατία", τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία στο ούγγρικο κοινοβούλιο που έδωσε υπερεξουσίες στον Βίκτορ Όρμπαν.

"Είναι κρίσιμης σημασίας τα έκτακτα μέτρα να μην λαμβάνονται σε βάρος των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας... Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο", δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, χωρίς, πάντως, να αναφερθεί ονομαστικά στον Όρμπαν ή την Ουγγαρία.

"Τυχόν έκτακτα μέτρα πρέπει να περιοριστούν σε ό,τι είναι απαραίτητο και αυστηρά αναλογικό. Δεν πρέπει να διαρκούν για πάντα... οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι τέτοια μέτρα υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν έλαβε το πράσινο φως του κοινοβουλίου για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ΄αόριστον κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου και να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε πολίτες που θα παραβιάζουν τους κανόνες που θέτει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.