ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωομόλογο: Σε λύσεις τύπου ESM οδηγεί το «nein» των βορείων

07:45 - 02 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Ευρωομόλογο: Σε λύσεις τύπου ESM οδηγεί το «nein» των βορείων
Κρίσιμη θεωρείται η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group της επόμενης Δευτέρας για την διαμόρφωση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της οικονομικής διάστασης της πανδημίας. Ήδη έχει προηγηθεί άλλη μια τηλεδιάσκεψη χτες Τετάρτη εν όψει της τηλε –συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 7/4.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις εκτιμήσεις του ελληνικού οικονομικού επιτελείου δε διαφαίνεται πιθανότητα έκδοσης Ευρωομολόγου καθώς η σθεναρή αντίδρασης της «βόρειας συμμαχίας» υπό το Βερολίνο έχει φρενάρει τις όποιες προσδοκίες του ευρωπαϊκού Νότου.

Στον αντίποδα σε φάση επεξεργασίας αυτήν την ώρα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πιθανός συμβιβασμός στη βάση ενός επαυξημένου χρηματοδοτικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Ουσιαστικά εξετάζεται το άνοιγμα δυνατοτήτων χρηματοδότησης των οικονομιών της Ευρωζώνης μέσα από τον ESM, με πιο απλές διαδικασίες και χωρίς τον στενό «κορσέ» μνημονίων, πολλών προϋποθέσεων και προαπαιτουμένων. Ουσιαστικά εξετάζεται η ενεργοποίηση πιστωτικών γραμμών, η έκδοση ομολόγων μέσα από τον ESM και η χορήγηση πόρων στα κράτη μέλη, με την προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη θωράκιση των συστημάτων Υγείας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από την επιδρομή του κορονοϊού.

Βέβαια και υπό αυτές τις συνθήκες οι χώρες του Νότου είναι έντονα προβληματισμένες εάν τα «όπλα» αυτά αρκούν, καθώς η «δύναμη πυρός» του Μηχανισμού τώρα είναι 410 δισ. ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται άντληση από τις αγορές, με έκδοση ομολόγων, περίπου 240 δισ. ευρώ, από όπου όλα τα κράτη μέλη θα έχουν λαμβάνειν ένα ποσοστό. Π.χ. η Ελλάδα, με βάση την ποσόστωση που έχει, βάσει μεγέθους οικονομίας, στο Μηχανισμό και φτάνει το 2% μπορεί να λάβει περίπου 4 δισ. ευρώ,

Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος με δεδομένες τις τρέχουσες ανάγκες των οικονομιών στην παρούσα συγκυρία τα κεφάλαια αυτά εν συνόλω δεν είναι αρκετά, καθώς οι ανάγκες μόνο της Ιταλίας είναι στα 250- 300 δισ. ευρώ για να σωθεί! Προσθετικά εξετάζεται όπως είναι ήδη γνωστό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» μπορεί να βγει στις αγορές. Όμως οι χρηματοδοτήσεις της, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχουν αυστηρά conditionalities.

Μένει συνεπώς να φανεί το κατά πόσον αυτό το οπλοστάσιο θα κριθεί επαρκές και από τις αγορές αλλά και τους πολίτες σε μια ταυτοτικής σημασίας συγκυρία για την ευρωζώνη.

Γιώργος Αλεξάκης

 

Διαβάστε επίσης:

 

- Λύση ή ρήξη; Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει Eurogroup

 

Τα «μαζεύει» ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ - Παραμένει αρνητικός για ευρωομόλογα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.