ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ADB: Ο κορονοϊός μπορεί να στοιχίσει στην οικονομία 4,1 τρισ.

08:52 - 03 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Στα 4,1 τρισ. δολάρια ή σχεδόν το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ανάλογα με τον βαθμό εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες, ενδέχεται να φτάσει το κόστος της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ADB).

"Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα εξαπλωθεί η πανδημία του Covid-19, ενώ οι περιορισμοί μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το προβλεπόμενο", αναφέρει ο Yasuyuki Sawada, επικεφαλής οικονομολόγος της ADB στο report. "Η πιθανότητα μιας ραγδαίας χρηματοπιστωτικής διαταραχής και κρίσης δεν μπορεί να προεξοφληθεί".

Στις 6 Μαρτίου, η ADB είχε προβλέψει ότι το ξέσπασμα του ιού θα μπορούσε να κοστίσει 347 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και να στοιχίσει έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ. Έκτοτε το επίκεντρο του ιού έχει μετακινηθεί, από την Κίνα, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να υπερβαίνει πλέον το 1 εκατομμύριο.

Η νέα εκτίμηση λαμβάνει υπόψη την άμεση επίπτωση στον τουρισμό, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, δήλωσε ο Sawada σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν προκύψουν διακοπές από την πλευρά της προσφοράς, είπε.

Στην έκθεση, η ADB υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης για την Ασία για το 2020 σε 2,2% από 5,5% που ανέμενε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρόβλεψη για την Κίνα μειώθηκε σε 2,3% από 6% και έρχεται να συγκριθεί με αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 6,1% πέρυσι.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 08:59 - 03 Απρ 2020
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.