ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραματική έκκληση Λεμέρ εν όψει Eurogroup-Αλληλεγγύη ή εξαφάνιση της ΕΕ

12:13 - 03 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Δραματική έκκληση Λεμέρ εν όψει Eurogroup-Αλληλεγγύη ή εξαφάνιση της ΕΕ
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) - το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ευρωζώνης - θα πρέπει να αξιοποιηθεί «χωρίς όρους» και «χωρίς να το συνοδεύει κάποιο στίγμα». Αυτό τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ουσιαστικά παραλύσει την παγκόσμια οικονομία» τόνισε ο κ. Λεμέρ.

«Σε αντίθεση με την κρίση του 2008, αυτή η οικονομική κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία» ανέφερε και προσέθεσε ότι «είτε η Ευρώπη παραμένει πιστή στις πολιτικές της ρίζες  και θα ευδοκιμήσει  ή η Ευρώπη εγκλωβισμένη  στον πανικό και στον εθνικό εγωισμό - θα εξαφανιστεί. Οι πολιτικές ρίζες της Ευρώπης αφορούν την αλληλεγγύη. Οι πολιτικές ρίζες της Ευρώπης αφορούν την ασφάλεια. Οι πολιτικές ρίζες της Ευρώπης αφορούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ιδίως σε περιόδους ασθένειας. Αυτές είναι οι ρίζες στις οποίες πρέπει να επιστρέψουμε. Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι» τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών που επανέφερε το σχέδιο της Γαλλίας για σύσταση ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης με ορίζοντα 5 - 10 ετών.

Ειδικά, για το θέμα της ανεργίας, τόνισε ότι υπάρχει πλήρης στήριξη του σχεδίου της προέδρου της Κομισιόν φον ντερ Λάιν για στήριξη με 100 δισεκ προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας.

Τέλος, υποσημείωσε ότι το κλαμπ των πιστωτών με το γνωστό όνομα Paris Club είναι έτοιμο για τις αναπτυσσόμενες χώρες να εκπονήσει σχέδια που θα περιλαμβάνουν πάγωμα του χρέους για τους μήνες αυτούς της κρίσης καθώς κι άλλες δράσεις ανακούφισης.

Γιώργος Αλεξάκης

Διαβάστε επίσης:

Κωδικός: «Common action»- Παιχνίδια με τις λέξεις για το ευρωομόλογο

Οι όροι της Γαλλίας για να αποδεχθεί τη λύση ESM

Τελευταία τροποποίηση στις 12:23 - 03 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.