ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κωδικός» τράπεζες: Οι κατευθυντήριες γραμμές ΔΝΤ για αντιμετώπιση της κρίσης

21:38 - 04 Απρ 2020 | Ειδήσεις
«Κωδικός» τράπεζες: Οι κατευθυντήριες γραμμές ΔΝΤ για αντιμετώπιση της κρίσης
«Η οικονομική αναταραχή που προκαλεί ο κορονοϊός είναι ένα διαφορετικού είδους σοκ, πιο σοβαρή από αυτήν που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρεται σε άρθρο στη σελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφορικά με τη διατήρηση της ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος εν μέσω της κρίσης.

Μετά από μια μικρή αναδρομή στις κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, οι δύο συγγραφείς του άρθρου, Tobias Adrian και Aditya Narian, σημειώνουν πως οι εθνικές αρχές λαμβάνουν τώρα μέτρα για παροχή δημοσιονομικής στήριξης, οι κεντρικές τράπεζες ανοίγουν νέες γραμμές ρευστότητας, ενώ και οι αρμόδιες τραπεζικές εποπτικές αρχές αναζητούν το πως θα εξασφαλίσουν τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι τραπεζικές εποπτικές αρχές πρέπει να συνδυάσουν τα εργαλεία που περιλαμβάνονται στα εγχειρίδιά τους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, γεγονότων που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους, καθώς και για τον έλεγχο ισχυρών πιέσεων στις τράπεζες.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ προτείνει κάποιες επιπλέον κατευθυντήριες γραμμές για τη συνέχεια, συστήνοντας στις τραπεζικές αρχές τα εξής:

- να μην αλλάξουν τους κανόνες και να μην εφαρμόσουν για την ώρα νέες πρωτοβουλίες, σημειώνοντας πως θα πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στη διατήρηση των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων τους.

- να χρησιμοποιήσουν τα «μαξιλάρια» που διαθέτουν.

- να ενθαρρύνουν την τροποποίηση δανείων.

- να μην κρύβουν τις ζημιές τους, καθώς η διαφάνεια βοηθά τους μετόχους να είναι προετοιμασμένοι.

- να αποσαφηνίσουν την ρυθμιστική αντιμετώπιση των μέτρων στήριξης, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην γενικότερη διαφάνεια.

- να ενισχύσουν την επικοινωνία, ενθαρρύνοντας τον συνεχή διάλογο μεταξύ εποπτικών αρχών και τραπεζών, ιδιαίτερα εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης τηλεργασίας.

- να συντονιστούν διασυνοριακά, καθώς η διατήρηση της ακεραιότητας του διεθνούς πλαισίου όταν περάσει η κρίση αυτή θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αξιοπιστία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, οι Tobias Adrian και Aditya Narian τονίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν αυτά θα είναι αρκετά, καθώς στην παρούσα φάση οι συνθήκες σε πολλές χώρες είναι τόσο σοβαρές, όσο το δυσμενές σενάριο των stress tests και μπορεί να γίνουν χειρότερες.

Στο άρθρο αναφέρουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο η «οικονομική δραστηριότητα να ξεκινήσει εκ νέου αργότερα φέτος, όμως, θα πρέπει να εξεταστούν και πιο δυσμενή σενάρια, στο πλαίσιο των οποίων ορισμένα τραπεζικά συστήματα μπορεί να χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν ή και να αναδιαρθρωθούν».

«Το ΔΝΤ έχει μεγάλη εμπειρία στην παροχή βοήθειας σε χώρες για την αναδόμηση των τραπεζικών τους συστημάτων και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βοηθήσει», καταλήγει το κείμενο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.