ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Πρόωρη αποχώρηση για το Yavuz από το τεμάχιο 9

10:34 - 06 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Κακήν κακώς επέστρεψε στο λιμάνι της Σινίφκης, στις νότιες ακτές της Τουρκίας τα ξημερώματα της Δευτέρας, το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, το οποίο πραγματοποιούσε παράνομη γεώτρηση στο στόχο "Λευκωσία-1" του τεμαχίου 9 στην Κυπριακή ΑΟΖ από τις αρχές περασμένου Μαρτίου.

Όπως μεταδίδει το philenews.com, πρόκειται για σημείο, νότια του υποθαλάσσιου όρους "Ερατοσθένης" και στο άκρο του λεγόμενου περι-Ερατοσθένιου δακτυλίου. Περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιότερα, εντός του τεμαχίου 9, η ΕΝΙ έχει πραγματοποιήσει γεώτρηση το 2015 – στον στόχο "Ονισήφορος", χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Η παράνομη γεώτρηση είχε σχεδιαστεί για να φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων.
 
Το Yavuz και τα πλοία υποστήριξης Ertugrul Bey, Osman Bey και Orhan Bey, σύμφωνα με την παράτυπη Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία στις 2 Μαρτίου, προβλεπόταν να αποχωρήσει στις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόωρη αποχώρηση του Yavuz οφείλεται σε νέα αποτυχία της γεώτρησης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την έκτη παράνομη Τουρκική γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.