ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Rik Daems: Προστατεύστε καλύτερα εκείνους που μας προστατεύουν!

12:24 - 07 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Rik Daems: Προστατεύστε καλύτερα εκείνους που μας προστατεύουν!
Με τη φράση που έγραψε το 1888, ο ιδρυτής της σύγχρονης Νοσηλευτικής Nightingale, ξεκινά το σημερινό του σημείωμα, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Rik DAEMS, καλώντας τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να προστατεύσουν καλύτερα εκείνους που μας προστατεύουν!

«[...] διότι είναι εξίσου σημαντικό που μπορώ να κάνω για να πετύχω την καθημερινή μου δουλειά που είναι πολύ βαρύ. Ήμουν τόσο άρρωστος» είχε γράψει ο ιδρυτής της σύγχρονης νοσηλευτικής και ο πρόεδρος της Συνέλευσης του ΣτΕ φρονεί ότι, καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτές οι λέξεις είναι σήμερα περισσότερο συναφείς από ποτέ.

7843

 Οι επαγγελματίες υγείας είναι ο κινητήριος μοχλός της συνολικής απάντησής μας στην πανδημία COVID-19 και είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπουμε τα στατιστικά στοιχεία:

Στην Ιταλία, ένας στους δέκα από τους επιβεβαιωμένους ασθενείς COVID-19 είναι εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στην Ισπανία, ο αριθμός αυτός φθάνει το 13,6% και στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας στους τέσσερις γιατρούς και ένας στους πέντε νοσηλευτές είναι είτε άρρωστοι είτε αυτοαπομονωμένοι.

Παρόμοιες ή ακόμα χειρότερες εικόνες εμφανίζονται σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, οι ανεπαρκείς έλεγχοι, τα αναποτελεσματικά δίκτυα διανομής και οι αναλύσεις των επικοινωνιών εξηγούν εν μέρει αυτούς τους υψηλούς αριθμούς, διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΚΣΣΕ.

Συμπληρώνει δε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο αντίκτυπος του COVID-19 στην ψυχολογική ευημερία των ατόμων που πρέπει να καταπολεμήσουν αυτή την πανδημία στις ιατρικές πρώτες γραμμές.

Όχι μόνο διότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τεράστια πίεση και εξαντλητικές βάρδιες, αλλά πρέπει να εξετάσουν την υγεία των δικών τους οικογενειών καθώς και των ασθενών τους.

Όλοι γνωρίζουμε, υπογραμμίζει, ότι χωρίς εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, δεν θα υπήρχε καθόλου απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, καταλήγει ο πρόεδρος, για να είναι αποτελεσματική η ανταπόκριση, πρέπει να διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και υποστήριξη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, επέλεξα να καλέσω όλες τις χώρες μας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν ότι η προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ψυχολογικής ευημερίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα στην τρέχουσα απάντηση στο COVID-19.

Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.