ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδιέξοδο στο Eurogroup - Νέα σύσκεψη την Πέμπτη

08:22 - 08 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Αδιέξοδο στο Eurogroup - Νέα σύσκεψη την Πέμπτη
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού που σαρώνει τον πλανήτη, παρατείνοντας με αυτό τον τρόπο την αμφισβήτηση ως προς την ικανότητα του μπλοκ να ανταπεξέλθει στην κρισιμότητα της κατάστασης.

Σε μια τηλεδιάσκεψη, η οποία διήρκεσε περισσότερο από 16 ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπόρεσαν να μετριάσουν τις αντιθέσεις τους για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, ήρθαμε κοντά σε μια συμφωνία, αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.

senteno

Σύμφωνα με τους FΤ, η χθεσινή νύχτα κύλησε κυρίως με συζητήσεις του Μάριο Σεντένο με μικρές ομάδες υπουργών Οικονομικών με βασική διαφωνία της τηλεδιάσκεψης τα ευρωομόλογα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν στο Reuters για σφοδρή αντιπαράθεση της Ιταλίας και της Ολλανδίας για τους όρους που θα συνοδεύουν τις πιστώσεις προς τα κράτη- μέλη, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Κατά τις ίδιες πηγές, η Κομισιόν προειδοποίησε για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης έως και 10% φέτος, ενώ η ΕΚΤ τόνισε πως οι ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορονοϊού απαιτούν έως και 1,5 τρισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Roberto Gualtieri, εξήγησε ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχτεί ένα τελικό κείμενο που θα σταλεί στους ηγέτες της Ε.Ε. «αν δεν αναφέρει ρητά την αμοιβαιοποίηση χρέους ως εργαλείο της οικονομικής ανάκαμψης». Η Ιταλία απαιτεί, παράλληλα, η όποια χρήση των δανείων του ESM να γίνει χωρίς όρους (conditionality). Από την άλλη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Wopke Hoekstra, απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας τους έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά των ευρωομολόγων». Η σύγκρουση χώρισε στα δύο το Eurogroup.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο», πρόσθεσε.

Οι εργασίες του Eurogroup θα συνεχιστούν την Πέμπτη.

{https://twitter.com/mariofcenteno/status/1247777093573726210}

 

Διαβάστε επίσης:

Στην ΕΚΤ το μπαλάκι για την οικονομική επιβίωση της ευρωζώνης;

Τελευταία τροποποίηση στις 09:46 - 08 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.