ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup γύρος δεύτερος: Το «πακέτο», οι διαφωνίες, τα προγνωστικά

10:42 - 09 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Eurogroup γύρος δεύτερος: Το «πακέτο», οι διαφωνίες, τα προγνωστικά
Μετά την αποτυχία συμφωνίας την Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντιούνται και πάλι, προκειμένου να καθορίσουν το πακέτο των μέτρων που θα βοηθήσει τα κράτη – μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Με χιλιάδες νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο, η ΕΕ καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε Βορρά και Νότο είναι πλέον πιο ορατή από ποτέ, με κυριότερη διαφωνία τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα δανείζονται από το ταμείο της ΕΕ για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Η κόντρα Ιταλίας – Ολλανδίας έκανε… θόρυβο, καθώς οι Ιταλοί, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς δεν μπορούν να δεχθούν όρους μνημονίων για να λάβουν βοήθεια. Οι Ολλανδοί, όμως, με την ανοχή της Γερμανίας κρατούν πολύ σκληρή στάση, ενώ φυσικά αντιτίθενται σθεναρά και στο ευρωομόλογο.

Το πακέτο μέτρων που συζητιέται, πάντως, αγγίζει το μισό τρισ. ευρώ την ώρα που η ΕΚΤ επισημαίνει ότι η βοήθεια στα κράτη μέλη θα πρέπει να κυμαίνεται στο 1,5 τρισ. ευρώ για να είναι αρκετή.

Το πακέτο περιλαμβάνει:

- Πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ μίας χώρας ή 240 δισ. ευρώ συνολικά

- Χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορεί να δανείσει επιπλέον 200 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις
- Το σχέδιο SURE της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης για την επιδότηση μισθών, ώστε να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών επανέρχονται στις 17.00 το απόγευμα με νέα τηλεδιάσκεψη. Δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί. Πάντως, οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της συμφωνίας. Το να περάσει ξανά το μπαλάκι στους ηγέτες των κρατών και να έχουμε μία πολύ κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, φαντάζει εξαιρετικά πιθανό.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 11:00 - 09 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.