ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Η BoE τυπώνει χρήμα- Απεριόριστη χρηματοδότηση στην κυβέρνηση

12:53 - 09 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Βρετανία: Η BoE τυπώνει χρήμα- Απεριόριστη χρηματοδότηση στην κυβέρνηση
H Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει άμεση και απεριόριστη χρηματοδότηση στο κράτος για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

H Bρετανία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που προχωρά στη νομισματική στήριξη της κυβέρνησης και δεν αναζητεί άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως την αγορά ομολόγων. Βέβαια, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Βρετανία θα έρθει αντιμέτωπη με υπερπληθωρισμό.

Η Βρετανία ουσιαστικά επιλέγει να τυπώσει χρήμα και να δώσει απεριορίστει χρηματοδότηση στην κυβέρνηση. Μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της.

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο. Το ΑΕΠ της υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς κατεγράφη απότομη  πτώση στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι τον Φεβουάριο ακόμη δεν είχε σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη για τον νέο κορωνοϊό και δεν είχαν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα. 

Είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες; Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω - κάτω κι έτσι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Κινήσεις που θεωρούνταν αδιανότητες, τώρα γίνονται πραγματικότητα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.