ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Delphi Forum: O Ντάισελμπλουμ για τη στάση της Ολλανδίας (video)

17:07 - 09 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Delphi Forum: O Ντάισελμπλουμ για τη στάση της Ολλανδίας (video)
Σε μία κρίσιμη ημέρα για την Ευρώπη, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διοργάνωσε μία διαδικτυακή συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η συζήτηση προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα αν μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές Βορρά και Νότου στην ΕΕ, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:                     

Γερούν Ντάισλεμπλουμ, πρόεδρος του Dutch Safety Board

Jean Pisani-Ferry, έδρα Tommaso Padoa-Schioppa, European University Institute, Φλωρεντία

Alex Patelis, οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας

Συντονίστρια: Μαρία Δεμερτζή, υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel

Είναι χαρακτηριστικό πως και σε αυτή τη συζήτηση υπήρξαν διαφωνίες για το ευρωομόλογο, ωστόσο, ο Ολλανδός, Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνδεθεί με προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις η δανειοδότηση των κρατών μελών από τον ΕΣΜ.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε πως προτιμά και ο ίδιος τη λύση του ESM, καθώς όπως είπε είναι έτοιμος να χρηματοδοτήσει άμεσα τις χώρες και σίγουρα αποτελεί πιο εύκολη διαδικασία από την έκδοση ευρωομολόγου. Άφησε πάντως να εννοηθεί πως καταννοεί τις αντιδράσεις χωρών όπως η Ιταλία και επισήμανε πως δεν θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνδεθεί η χρηματοδότηση με προαπαιτούμενα. Με μια διαδικασία δηλαδή που θα θυμίζει μνημόνιο.

Όσο για το ευρωομόλογο εκτίμησε ότι αποτελεί μία πιο πολύπλοκη διαδικασία, η οποία αναδεικνύει ένα πρόβλημα που έχει εδώ και χρόνια η ΕΕ. "Το ζήτημα είναι ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα", είπε για να δείξει πως η Ολλανδία και η Γερμανία δεν εμπιστεύονται την Ιταλία και την Ισπανία. Σημεώισε πως δεν ξέρει αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος επισήμανε πως αυτό είναι το μεγάλο λάθος της Ολλανδίας. Το γεγονός δηλαδή ότι μαζί με το ευρωομόλογο μπλοκάρει την επί της ουσίας συζήτηση για την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ.

Βαθιά απαισιόδοξος εμφανίστηκε Ζαν Πιζανί Φερί που είπε πως στην Ευρώπη έχουμε την παράδοση να αντιδρούμε πολύ αργά και να μην παίρνουμε γενναίες αποφάσεις όταν πρέπει. “Φοβάμαι πως ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία το αποτέλεσμα θα έρθει πολύ αργά και δεν θα είναι αρκετό” είπε. Ο χρόνος κυλάει εναντίον μας τόνισε ο Γάλλος οικονομολόγος .

Παρακολουθήστε τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:

Τελευταία τροποποίηση στις 18:15 - 09 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.