ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία - Γερμανία... σερβίρουν συμβιβασμό χωρίς ευρωομόλογο- Τα μηνύματα στο Eurogroup

17:54 - 09 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Γαλλία - Γερμανία... σερβίρουν συμβιβασμό χωρίς ευρωομόλογο- Τα μηνύματα στο Eurogroup
Λίγο πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup, το οποίο καλείται να συμφωνήσει σε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης των κρατών - μελών της ευρωζώνης που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, κορυφαίοι αξιωματούχοι, ηγέτες και υπουργοί δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας.

Από παράταση σε παράταση η έναρξη της τηλεδιάσκεψης, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 20.00, καθώς οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις ώστε να κλείσει το deal.

Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως Γαλλία και Γερμανία ετοιμάζουν μια συμβιβαστική πρόταση για να την υποβάλουν στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την απόκριση στις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού. 

"Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες. Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για έναν συμβιβασμό", δήλωσε ο αξιωματούχος, γεγονός που ίσως εξηγεί και την καθυστερημένη έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση έκανε δηλώσεις και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος εκτίμησε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να αρθεί το αδιέξοδο το οποίο μπλοκάρει το πρόγραμμα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό. 

"Φαίνεται πως μια συμφωνία είναι εφικτή" δήλωσε ο Σόλτς, σημειώνοντας πως η Ολλανδία η οποία είχε θέσει "σκληρές" απαιτήσεις για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχει μαλακώσει τη στάση της. 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σχεδόν την ίδια ώρα πως πιστεύει ότι είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν σε μια συμφωνία για ένα πακέτο στήριξης 500 δισ. ευρώ για να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

"Προσπαθούμε να κάνουμε τα μέγιστα για να βοηθήσουμε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια επιτυχή ολοκλήρωση", δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πάντως, μιλάμε για μία συμφωνία χωρίς ευρωομόλογο, κάτι που αποσαφήνισε με δηλώσεις της η Άνγκελα Μέρκελ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα μηνύματα αισιοδοξίας έρχονται από τις χώρες του λεγόμενου Βορρά. Ο Νότος και ιδιαίτερα η Ιταλία που το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει τους τόνους, δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πάντως αισιόδοξη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορούν να συμφωνήσουν σήμερα για τη βοήθεια των χωρών που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό. «Μια συμφωνία θα είναι ένα πολύ καλό σημάδι, ειδικά επειδή βρισκόμαστε πολύ κοντά. Ελπίζω ότι θα επιτευχθεί», δήλωσε στο Βερολίνο. Η καγκελάριος είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι πρέπει να δείξει αλληλεγγύη και η Γερμανία. «Και η Γερμανία θα το κάνει».

Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, τονισε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, λίγο πριν συντονιστούν οι υπουργοί Οικονομικών μπροστά στις οθόνες τους για την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη, που τελικά θα ξεκινήσει στις 20.00 (ώρα Ελλάδας), αφού πήρε και νέα αναβολή.

{https://twitter.com/mariofcenteno/status/1248275922794446853}

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 18:14 - 09 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.