ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία Eurogroup: Οι δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας

08:20 - 10 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Συμφωνία Eurogroup: Οι δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας
Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις των υπουργών Οικονομικών των κρατών, που συμμετείχαν στο χθεσινό Eurogroup. Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και πολύωρες, ωστόσο τελικά επετεύχθη η πολυπόθητη συμφωνία, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να δίνουν το «πράσινο φως» για πακέτο στήριξης ύψους 540 δισ. ευρώ.

Το πακέτο περιλαμβάνει δανειοδότηση για τα κράτη με πιστωτικές γραμμές στον ESM, που διαθέτει συνολικά 240 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο βασικός πυλώνας της συμφωνίας, αλλά με έναν σημαντικό αστερίσκο. Επιπλέον εγκρίθηκε το πρόγραμμα SURE ύψους 100 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Κομισιόν που θα διατεθεί στα κράτη προκειμένου να στηρίξουν την απασχόληση και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Επίσης, 200 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων.

Σολτς: Σημαντικό ότι προχωρούμε σε μια κοινή αντίδραση

Σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χαρακτήρισε τη χθεσινή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup για κοινή αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία.

«Είναι σημαντικό ότι όλοι μας θα προχωρήσουμε σε μια κοινή αντίδραση, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μας να ξεπεράσουν τις υγειονομικές προκλήσεις, αλλά επίσης και τις οικονομικές προκλήσεις» που εγείρει η ασθένεια COVID-19, τόνισε ο Σολτς σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Έπειτα από «πολύ μακρές συνομιλίες», οι 27 κατέληξαν σε «συναίνεση» ως προς το να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» σε αυτή την κρίση άνευ προηγουμένου, που έχει παραλύσει τη Γηραιά Ήπειρο κι έχει γονατίσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σολτς επισήμανε μέτρα όπως η «σθεναρή στήριξη στις επιχειρήσεις», η «σαφής υποστήριξη στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες», δηλαδή η χρηματοδότηση των ταμείων ανεργίας ώστε να καλύπτουν μέρος των μισθών τους όσο τίθενται εν μέρει σε ανεργία, και ο δανεισμός «στα κράτη που το έχουν ανάγκη» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Η συμφωνία που κλείστηκε στις Βρυξέλλες είναι «καλό μήνυμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έτσι ξέρουν ότι τα κράτη της δρουν μαζί» και ότι «η ΕΕ λειτουργεί», κατέληξε.

Λεμέρ: Το σημαντικότερο οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ

Για το «πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ», έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup, ότι  τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού.

Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους. Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει.

«Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.

Γκουαλτιέρι: Η Ιταλία έδωσε μάχη για να διαμορφωθεί η συμφωνία

«Μια φιλόδοξη πρόταση» χαιρετίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού καθώς θρηνεί πλέον πάνω από 18.000 νεκρούς, χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση, μέσω του Γκουαλτιέρι.

Μέσω Twitter, ο Ιταλός υπουργός εξήρε τη «φιλόδοξη πρόταση» που εγκρίθηκε στο συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η χώρα του «έδωσε μάχη» για να διαμορφωθεί.

«Τα ευρωομόλογα τέθηκαν στο τραπέζι, οι όροι (για την εξασφάλιση χρηματοδότησης κρατών από πλευράς) του ΕΜΣ αποσύρθηκαν από το τραπέζι», ανέφερε με ικανοποίηση ο Γκουαλτιέρι.

 

Διαβάστε επίσης:

 

- Eurogroup: Συμφωνία σε πακέτο 540 δισ. ευρώ-«Αστερίσκος» για ESM

 

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για τις αποφάσεις του Eurogroup

Τελευταία τροποποίηση στις 08:29 - 10 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.