ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESRB: Καραδοκούν έντονες αδυναμίες στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα

10:59 - 10 Απρ 2020 | Ειδήσεις
ESRB: Καραδοκούν έντονες αδυναμίες στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Στις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης αναφέρεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) στην τελευταία συνεδρίασή του, εστιάζοντας στο σοκ που προκαλεί η υγειονομική κρίση στην οικονομία της Ε.Ε. αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Ευρωπαϊκοί θεσμοί, κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και εποπτικές αρχές έχουν λάβει άνευ προηγουμένου μέτρα για να μετριάσουν τον αρνητικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και να καθησυχάσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ESRB, το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τώρα πιο ανθεκτικό από ό,τι προ της πιστωτικής κρίσης του 2008 και παρά την απότομη πτώση στις τιμές ενεργητικού και την έντονη μεταβλητότητα, συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Παρ' όλα αυτά, παρατηρεί το ESRB, όσο περισσότερο παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες μεγαλύτερων απωλειών στην πραγματική οικονομία, γεγονός που «μεταφράζεται» σε εντεινόμενες αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η έγκαιρη και συντονισμένη δράση είναι ζωτικής σημασίας», τονίζει το ESRB που εστιάζει στους παρακάτω βασικούς τομείς:

- Επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των εγγυητικών προγραμμάτων και άλλων δημοσιονομικών μέτρων για την προστασία της οικονομίας.

- Ρευστότητα των αγορών και επιπτώσεις σε διαχειριστές ενεργητικού και ασφαλιστικές

- Περιορισμούς στις διανομές μερισμάτων, προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών

- Κίνδυνοι ρευστότητας από margin calls.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.