ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι σημαίνει για τη Γαλλία «Ταμείο για την οικονομική ανασυγκρότηση»

17:59 - 10 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Τι σημαίνει για τη Γαλλία «Ταμείο για την οικονομική ανασυγκρότηση»
Η συμφωνία του Eurogroup για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού προβλέπει και τη δημιουργία ενός «Ταμείου ανασυγκρότησης». το οποίο θα πρέπει να καθορίσουν οι ηγέτες των 27 της ΕΕ.

Καθώς, μετά τη συμφωνία του Eurogroup, ορίστηκε και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τις 23 Απριλίου, ας αρχίσουμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες σχετικά με το πώς οραματίζεται κάθε χώρα το συγκεκριμένο αυτό Ταμείο.

Η χώρα που εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό "ξεμπλόκαρε" τη συμφωνία, είναι η Γαλλία. Στο κείμενο της συμφωνίας το Ταμείο Ανασυγκρότησης εμφανίζεται ως καινοτόμο εργαλείο και ουσιαστικά περιλαμβάνει τη συζήτηση για το ευρωομόλογο.

Αν και Γερμανία και Ολλανδία αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωομόλογο, η συμφωνία του Eurogroup, που είναι ανοιχτή σε ερμηνείες, το αφήνει ανοιχτό. Η Γαλλία, πάντως, έτσι το εκλαμβάνει και ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, δηλώνει ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνει η χώρα του προβλέπει την κοινή έκδοση χρέους.

Η τελική συμφωνία βέβαια απέφυγε ρητή αναφορά στην κοινή έκδοση χρέους, ωστόσο, ο Λεμέρ δηλώνει ότι υπάρχει εκεί εμμέσως.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τους ομολόγους του στο Eurogroup, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η Ε.Ε. συμφώνησε να κινητοποιήσει συνολικά 1 τρισ. ευρώ.  Το μισό από αυτό το ποσό θα είναι διαθέσιμο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και το υπόλοιπο θα προέλθει από ένα νέο κοινό ταμείο ανάκαμψης, το οποίο η Γαλλία έθεσε ως προϋπόθεση για να εγκρίνει το συνολικό πακέτο.

Αν και θα πρέπει να ακολουθήσουν και νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες για τις λεπτομέρειες του ταμείου, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η τελική συμφωνία υπαινίσσεται ότι θα χρηματοδοτηθεί με κοινό χρέος καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να χρηματοδοτηθεί η μακροπρόθεσμη οικονοµική ανασυγκρότηση.

"Ποιος θα αντλήσει το χρέος; Υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα πρέπει να προσδιορίσουμε. Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι το ταμείο θα δει το φως της ημέρας και θα υπάρχει χρέος που θα αντλήσουμε από κοινού με μία μορφή που μένει να προσδιοριστεί", δήλωσε ο Λεμέρ.

Πρόσθεσε ότι η αναφορά που γίνεται στη συμφωνία για καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία - κάτι που ήταν το αντικείμενο των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων - ανοίγει την πόρτα για πρώτη φορά για κοινή έκδοση χρέους. 

"Σημαίνει αυτό που σημαίνει. Το μόνο εργαλείο που δεν υπάρχει ακόμα στην Ευρώπη είναι το κοινό χρέος", ανέφερε.

Διευκρίνισε πάντως ότι το νέο κοινό χρέος δεν είναι το ίδιο με το ευρωομόλογο - κάτι που προκαλεί αποστροφή στην Ολλανδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του βορρά - καθώς θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει μελλοντικές δαπάνες στην προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας και όχι σπατάλες από το παρελθόν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία τροποποίηση στις 18:30 - 10 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.