ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκεοργκιέβα: Ο μισός πλανήτης έχει ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ

22:34 - 15 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Γκεοργκιέβα: Ο μισός πλανήτης έχει ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ
«Η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι τόσο σοβαρή που ήδη ο μισός πλανήτης ζήτησε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)» δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αυτή είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Δεν οφείλεται σε κακές κυβερνήσεις ή λάθη », δήλωσε η Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο CNBC και πρόσθεσε ότι «για αυτόν τον λόγο, παρέχουμε πολύ γρήγορα τη χρηματοδότηση».

«Ζητάμε μόνο ένα πράγμα: Παρακαλώ πληρώστε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες σας, βεβαιωθείτε ότι τα συστήματά σας [υγειονομικής περίθαλψης] λειτουργούν και ότι προστατεύονται τα ευάλωτα άτομα αλλά και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής γαι την αντιμετώπιση του ιού», διευκρίνισε η Γκεοργκίεβα.

Οι σημερινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ ακολουθούν τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ταμείου ότι αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος, σε μια ύφεση συγκρίσιμη με εκείνη της δεκαετίας του 1930 και ενώ το Ταμείο προέβλεπε τον Ιανουάριο οικονομική ανάπτυξη κατά 3,3% για το 2020.

Παράλληλα, η Γκεοργκιέβα σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επεκταθεί κατά 5,8% το 2021 εάν περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και τα νέα κρούσματα αρχίσουν να μειώνονται. Ωστόσο, τόνισε ότι «η συνολική παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από εκείνη του 2019, ακόμη και με αυτή την αύξηση». «Η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης πληγεί εάν ο ιός επανεμφανιστεί σε ένα δεύτερο κύμα», είπε.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΔΝΤ που οι επιδημιολόγοι είναι εξίσου σημαντικοί με τους οικονομολόγους για τις προβλέψεις μας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα και συμπλήρωσε ότι «Ελπίζουμε πραγματικά ότι οι επιστήμονες μας δεν θα μας απογοητεύσουν».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, την ώρα που στις ΗΠΑ, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 600.000 περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν για τις τράπεζες

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.