ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν: Το... αδιανόητο και ο κόσμος μετά την πανδημία (video)

15:41 - 17 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Μακρόν: Το... αδιανόητο και ο κόσμος μετά την πανδημία (video)
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συγκρότηση ενός Ταμείου το οποίο «θα μπορεί να εκδόσει κοινό χρέος με κοινή εγγύηση» για τη χρηματοδότηση των κρατών μελών με βάση τις ανάγκες τους και όχι με βάση το μέγεθος των οικονομιών τους, τόνισε σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Αξίζει κανείς να δει το βίντεο της συνέντευξης, αλλά να δώσει βάση και σε άλλα σημεία της συνέντευξης Μακρόν, για το κλίμα, αλλά και τις ευθύνες της Κίνας για την πανδημία.

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταρρεύσει ως «πολιτικό εγχείρημα» αν δεν προσφέρει στήριξη σε χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν τις βοηθήσει να ανακάμψουν. Πρόκειται, υπενθυμίζουν οι FT, για μια ιδέα στην οποία έχουν αντιταχθεί η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η Ε.Ε. είναι αντιμέτωπη με τη «στιγμή της αλήθειας» και καλείται να αποφασίσει αν είναι κάτι παραπάνω από μια οικονομική ένωση, υπογράμμισε ο κ. Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η έλλειψη αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να θρέψει τον λαϊκισμό στη Νότια Ευρώπη.

«Αν δεν κατορθώσουμε να το κάνουμε αυτό τώρα, σας λέω ότι οι λαϊκιστές θα κερδίσουν, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, στην Ιταλία, στην Ισπανία, ενδεχομένως στη Γαλλία και αλλού» προειδοποίησε. «Πιστεύω ότι η Ε.Ε. είναι ένα πολιτικό εγχείρημα. Αν είναι ένα πολιτικό εγχείρημα, τότε ο ανθρώπινος παράγοντας πρέπει να έχει προτεραιότητα και υπάρχει και το στοιχείο της αλληλεγγύης… η οικονομία έπεται και να μην ξεχνάμε ότι τα οικονομικά είναι μια ηθική επιστήμη» δήλωσε ο κ. Μακρόν.

Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου μεγέθους περίπου 400 δισ. ευρώ πέρα από την έκτακτη βοήθεια που έχει προσφέρει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι θεσμοί της Ε.Ε. για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλο το μπλοκ.

Ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης στηρίζουν την πρωτοβουλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες βόρειες χώρες αντιστέκονται σθεναρά στην προοπτική της αμοιβαιοποίησης του χρέους, υποστηρίζοντας ότι θα καταστήσει τους φορολογούμενούς τους υπεύθυνους για τα δάνεια άλλων χωρών.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την άλλη Πέμπτη για να συζητήσουν το σχέδιο και άλλα έκτακτα εργαλεία.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι μια αποτυχία να υπάρξει συμφωνία στη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου θα προκαλούσε κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης, ο κ. Μακρόν απάντησε: «Ναι, πρέπει να το πούμε καθαρά αυτό – και επίσης και της ευρωπαϊκής ιδέας». «Δεν μπορείς να έχεις μια ενιαία αγορά στην οποία κάποιοι θυσιάζονται» πρόσθεσε. «Δεν είναι πλέον δυνατό… να αναλαμβάνει το κάθε κράτος τη χρηματοδότηση για τις δαπάνες που γίνονται για τη μάχη κατά της COVID-19 και για την οικονομική ανάκαμψη» τόνισε.

Οι αποδόσεις των ιταλικών, ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση του χρέους λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Μακρόν υποστήριξε ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη παραβιάσει το πνεύμα των δημοσιονομικών κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Θα κρατικοποιήσουμε τους μισθούς και τους λογαριασμούς όλων των επιχειρήσεων μας» σημείωσε ο κ. Μακρόν. «Αυτό κάνουμε. Όλες οι οικονομίες μας, συμπεριλαμβανομένων και των πιο φιλελεύθερων (οικονομικά) το κάνουν αυτό. Είναι κάτι που πηγαίνει κόντρα σε όλα τα δόγματα, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα» είπε ο κ. Μακρόν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και πιστεύει ότι έχουν αρχίσει να αλλάζουν γνώμη για το πώς πρέπει να χρηματοδοτηθεί η ανάκαμψη των οικονομιών της Ε.Ε. μετά την κρίση.

Θα είναι ιστορικό λάθος να πούμε πάλι ότι «οι αμαρτωλοί πρέπει να πληρώσουν» προειδοποίησε ο κ. Μακρόν. Ο ίδιος υπενθύμισε το «κολοσσιαίο, μοιραίο λάθος» της Γαλλίας να ζητήσει αποζημιώσεις από τη Γερμανία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που όπως είπε έθρεψε τον λαϊκισμό στη Γερμανία.

«Είναι το λάθος που δεν κάναμε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» ανέφερε. «Οι άνθρωποι μιλάνε ακόμα για το Σχέδιο Μάρσαλ, εμείς το αποκαλούμε “χρήμα από το ελικόπτερο” και λέμε “πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν, να κάνουμε μια νέα αρχή και να κοιτάξουμε το μέλλον”» υπογράμμισε.

Αιχμές κατά Κίνας 

Στη συνέντευξή του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη διαχείριση της επιδημίας της νόσου Covid-19 από την Κίνα, λέγοντας ότι «υπάρχουν προφανώς πράγματα που έχουν συμβεί για τα οποία δεν γνωρίζουμε».

«Ας μην είμαστε τόσο αφελείς λέγοντας ότι ήταν πολύ καλύτερη», είπε για το πώς χειρίστηκε η Κίνα την κατάσταση. Οι επιφυλάξεις του Γάλλου προέδρου εντάσσονται στις αμφιβολίες που εξέφρασαν Λονδίνο και Ουάσιγκτον.

macron mask

Η διαφορετική οπτική

Σε αντίθεση με άλλους ηγέτες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έως τον Ξι Τζίνπινγκ στην Κίνα, που προσπαθούν να επιστρέψουν τις χώρες τους στο σημείο που ήταν πριν από την πανδημία, ο 42χρονος κ. Μακρόν λέει ότι βλέπει την κρίση ως υπαρξιακό γεγονός για την ανθρωπότητα που θα αλλάξει τη φύση της παγκοσμιοποίησης και τη δομή του διεθνούς καπιταλισμού.

Ως φιλελεύθερος Ευρωπαίος ηγέτης ο κ. Μακρόν λέει ότι ελπίζει ότι το τραύμα της πανδημίας θα φέρει τις χώρες μαζί σε πολυμερή δράση για να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους στην κρίση. Και θέλει να χρησιμοποιήσει έναν κατακλυσμό που ώθησε τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές έναντι της οικονομικής ανάπτυξης ως άνοιγμα για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών και κοινωνικών ανισοτήτων που λέει ότι απειλούν ήδη τη σταθερότητα της παγκόσμιας τάξης.

Αλλά δεν κρύβει την ανησυχία του ότι θα μπορούσε να συμβεί το αντίθετο και ότι το κλείσιμο των συνόρων, η οικονομική αναστάτωση και η απώλεια εμπιστοσύνης στη δημοκρατία θα ενισχύσουν το χέρι των αυταρχικών και λαϊκιστών που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση, από την Ουγγαρία έως τη Βραζιλία.

Δεν υπάρχει σύγκριση, λέει ο Μακρόν, μεταξύ των χωρών όπου οι πληροφορίες ρέουν ελεύθερα και οι πολίτες μπορούν να επικρίνουν τις κυβερνήσεις τους και εκείνες όπου η αλήθεια ήταν κατασταλμένη.  Άλλο ένα.. καρφί για την Κίνα.

Για το περιβάλλον

Αναφερόμενος στο Κλίμα και το περιβάλλον που πριν από την πανδημία του κορονοϊού ήταν ένα κορυφαίο θέμα, ο κ. Μακρόν εκτιμά ότι εφόσον οι άνθρωποι μπόρεσαν να κάνουν το αδιανόητο στις οικονομίες τους για να επιβραδύνουν μια πανδημία, σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο για να συλλάβουν καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.

Οι άνθρωποι έχουν καταλάβει τους κινδύνους που έρχονται αν δεν προστατεύσουμε το Κλίμα. «Μεγάλες πανδημίες συνδρόμων αναπνευστικής δυσχέρειας όπως αυτές που ζούμε τώρα φαινόταν πολύ μακριά, γιατί σταματούσαν πάντα στην Ασία. Λοιπόν, ο κίνδυνος για το κλίμα φαίνεται πολύ μακριά επειδή επηρεάζει περισσότερο την Αφρική και τον Ειρηνικό. Αλλά τώρα είναι η ώρα της αφύπνισης.

Ο κ. Macron παρομοίασε τον φόβο ασφυξίας που έρχεται με το Covid-19 με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Όταν βγούμε από αυτήν την κρίση, οι άνθρωποι δεν θα δέχονται πλέον την αναπνοή βρώμικου αέρα», λέει.  

Ο κόσμος μετά την κρίση

Στη συνέντευξη ο Μακρόν παραδέχεται ότι είναι πολύ νωρίς για να πει πού θα οδηγήσει αυτή η παγκόσμια κρίση. Πιστεύει όμως βαθιά στη χώρα του, την Ευρώπη και τον κόσμο, την ελευθερία και τη δημοκρατία. "Είμαι πάντα έτοιμος να πολεμήσω και να προωθήσω αυτό που πιστεύω, αλλά και να προσπαθήσω να κατανοήσω αυτό που φαινόταν αδιανόητο", υπογραμμίζει κλείνοντας.

 
Τελευταία τροποποίηση στις 15:43 - 17 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.