ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις ενάντια στην καραντίνα- Ο Τραμπ... σιγοντάρει

11:32 - 19 Απρ 2020 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Διαδηλώσεις ενάντια στην καραντίνα- Ο Τραμπ... σιγοντάρει
Ένα μικρό, αλλά σίγουρα αξιοσημείωτο κύμα διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, εναντίον του lockdown για τον κορονοϊό. Κεντάκι, Μέριλαντ, Μίσιγκαν, Οχάιο, Τέξας και Ουισκόνσιν βρίσκονται στο... πόδι και οι συνωμοσιολόγοι "κάνουν παιχνίδι", υπό την ανοχή βεβαίως του Ντόναλντ Τραμπ.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ το Σάββατο και ζήτησαν τον τερματισμό του "Μένουμε Σπίτι". Οι διαδηλωτές που παραβίασαν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης έφεραν σημάδια που είχαν φράσεις όπως, "Αυτό είναι τυραννία, όχι καραντίνα" και "Τερματισμός του τερματισμού."

Στο Όστιν του Τέξας έγινε σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ η μεγαλύτερη διαδήλωση, καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα, που κρατούσαν πανό, σημαίες, μπλουζάκια, αλλά και πλακάτ που υποδήλωναν υποστήριξη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

texas

Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρόεδρος, εκτός από το ότι κάλεσε προ ημερών τις Πολιτείες να "ανοίξουν" ξανά τις οικονομίες τους, έκανε και μία σειρά από tweets που προκάλεσαν αίσθηση. Υποστήριξε συγκεντρώσεις κατά του lockdown σε Μινεσότα, Μίσιγκαν και Βιρτζίνια.

Αυτές τις διαδηλώσεις είδε και... παραδειγματίστηκε το Όστιν, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα "Ας δουλέψουμε" και ζητούσαν την παραίτηση του Δρ. Φάουσι, επιστημονικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, που πρότεινε και το lockdown για τον κορονοϊό. Άλλωστε, αρχικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για μια... απλή ίωση και στις 17 Μαρτίου αποφάσισε να αλλάξει ρότα, λέγοντας πως "δεν θέλουμε να γίνουμε Ιταλία.

Στο Όστιν, πάντως, η διαδήλωση, όπως σημειώνουν ΜΜΕ στις ΗΠΑ, προωθήθηκε από τον ιστότοπο Infowars που θεωρεί συνωμοσία την πανδημία του κορονοϊού. Οι διοργανωτές βέβαια περίμεναν μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο, αλλά με την υποστήριξη του Προέδρου, μπορεί κάποια στιγμή να την έχουν. Και ας μην ξεχνάμε πως αυξήθηκε και η πώληση όπλων αυτό το διάστημα. Για "προστασία" της ιδιοκτησίας ως επίσημη δικαιολογία...
 
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης διαδήλωση στο Οχάιο. «Δεν είμαστε πρόβατα», φώναζαν οι διαδηλωτές που θεωρούν ως υπερβολικό το μέτρο της καραντίνας. "Πιστεύω ότι αντιδράμε υπερβολικά σε αυτό. Οι αριθμοί του Οχάιο δεν είναι τόσο μεγάλοι για να έχουμε τους ανθρώπους να χάσουν τις επιχειρήσεις τους. Απλώς δεν δικαιολογείται », είπε ένας διαδηλωτής. "Θα ήθελα να δω το Οχάιο να ανοίγει τώρα! Κανένα από αυτά δεν δικαιολογείται για τους αριθμούς μας".
ohio
 
Στο Μέριλαντ επίσης ζητούν να "ανοίξουν" ξανά και διαδηλωτές φώναζαν ότι οι μάσκες τους αφαιρούν την ελευθερία του λόγου! Βρήκαν μάλιστα και υποστήριξη από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Stephen Moore, ο οποίος έκανε λόγο στην Washington Post για δικαιολογημένες διαμαρτυρίες απέναντι στην απώλεια ελευθεριών...
 
maryland
 
Να επισημάνουμε και πάλι ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά τους χιλιάδες νεκρούς, υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν ξανά να δουλεύουν και κάλεσε τους κυβερνήτες σε Πολιτείες με λιγότερα κρούσματα να το πράξουν, ενώ είχε προηγηθεί η σύγκρουσή του με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, η οποία "υποφέρει" από την πανδημία.
 
Ο Τραμπ, πάντως, δεν αλλάζει ρότα και πιστεύει πως το κόστος των νεκρών είναι... αναπόφευκτο, αλλά οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να πάρουν μπρος. Γι' αυτό και τα tweets περί απελευθερώσεως της Μινεσότα, του Μίσιγκαν και της Βιρτζίνια, πριν από δύο ημέρες.
 
Οι διαδηλώσεις, πάντως, πριν και μετά τα tweets δεν ήταν μεγάλες. Ούτε πονοκεφάλιασαν ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές. Στη Φλόριντα βέβαια κάποιες παραλίες και οι επιχειρήσεις τους ανοίγουν και πάλι για το κοινό, ενώ στη Νότια Καρολίνα θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα και τα καταστήματα λιανικής.
 
Η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών έχει επίγνωση της κατάστασης, παρότι ασφαλώς πιέζεται οικονομικά. Δημοσιεύτηκε μάλιστα πρόσφατα και μία δημοσκόπηση, η οποία έδειχνε πως το 66% των Αμερικανών ανησυχεί με την πρόθεση Τραμπ για άρση του lockdown, καθώς τη θεωρεί πρόωρη.
 
Ο Τραμπ, όμως, πιστεύει πολύ στην οικονομία, τις δουλειές, αλλά και τις συνωμοσίες. Εκλογές έρχονται τον Νοέμβριο και η μάχη με τον Τζο Μπάιντεν αναμένεται σκληρή. Ο κορονοϊός και οι επιπτώσεις του στην οικονομία αποτελούν βαρόμετρο για την αναμέτρηση.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Τελευταία τροποποίηση στις 11:44 - 19 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.