ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εισήγηση ΕΚΤ στην Κομισιόν: Ευρωπαϊκή «bad bank» για «κόκκινα δάνεια» Κύριο

19:59 - 19 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Εισήγηση ΕΚΤ στην Κομισιόν: Ευρωπαϊκή «bad bank» για «κόκκινα δάνεια»
Τη δημιουργία μιας «bad bank» για όλη την ευρωζώνη η οποία θα απομάκρυνε δισεκατομμύρια ευρώ τοξικού χρέους από τους ισολογισμούς των τραπεζών έχει σύμφωνα με πληροφορίες εισηγηθεί η ΕΚΤ στην Κομισιόν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

 Οι Financial Times αποκαλύπτουν συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα σε ομολόγους της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Τimes, το σχέδιο για τη διαχείριση του χρέους που συνεχίζει να βαραίνει τα τραπεζικά ιδρύματα από την περίοδο της παγκόσμιας κρίσης του 2008 προωθείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι ανησυχούν ότι η πανδημία θα πυροδοτήσει νέο άλμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα περιορίσει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία.

Ωστόσο, η ιδέα δέχεται πόλεμο από το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αξιωματούχοι διστάζουν να άρουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες που προβλέπουν την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες μόνο αφότου έχει επιβληθεί μια διαδικασία εκκαθάρισης που επιβάλλει απώλειες στους μετόχους και τους ομολογιούχους.

Στουρνάρας: Bad bank και... γρήγορα

«Το μάθημα από την κρίση είναι ότι μόνο με μια bad bank μπορείς να ξεφορτωθείς γρήγορα τα NPLs» δήλωσε στους Financial Times ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. «Θα μπορούσε να είναι μία ευρωπαϊκή ή μία εθνική bad bank. Αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα» πρόσθεσε.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, το οποίο ανέρχεται στο 35% των συνολικών τους δανείων. Πρόκειται για κληρονομιά που άφησε η κρίση του 2010-15 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Tα τέσσερα τελευταία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει κατά περίπου 40% τα NPLs, κάτω από τις ισχυρές πιέσεις της ΕΚΤ, επισημαίνουν οι Financial Times.

Τα πλάνα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών να πουλήσουν πάνω από 32 δισ. ευρώ NPEs, σχεδόν το μισό του συνόλου της χώρας, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει προσχώματα από την πανδημία, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα και σύμφωνα με τον ίδιο ο καλύτερος τρόπος να διορθωθούν τώρα οι ισολογισμοί είναι μέσω μιας «bad bank».

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν επίσης συζητήσεις με τον τομέα της Κομισιόν που ασχολείται με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις αγορές κεφαλαίου. Υψηλόβαθμοι ευρωπαϊοι αξιωματούχοι αντέδρασαν στην ιδέα υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπιστούν τα τοξικά δάνεια, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις που έγιναν σε ανώτατο επίπεδο βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και είναι πρόωρες, είπε άνθρωπος με άμεση γνώση τους. «Βάλαμε ένα στοπ από την πλευρά της ΕΕ», είπε άλλος με άμεση γνώση. «Τίποτα δεν κινείται». Ωστόσο άλλες πηγές που παρακολουθούν τις συζητήσεις εντός της Κομισιόν δεν απέκλεισαν να συνεχιστούν σε επόμενο στάδιο της πανδημίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.