ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

McKinsey: Στο έλεος του κορονοϊού 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

13:15 - 20 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Σχεδόν 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ κινδυνεύουν λόγω της πανδημίας, αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey, που προειδοποιεί ότι στην Ε.Ε. η ανεργία μπορεί να εκτιναχθεί από το 6% στο 11% και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για χρόνια.

Η συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά ότι ένας στις τέσσερις εργαζόμενους στην Ε.Ε. και τη Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύουν να υποστούν μείωση ωραρίου, προσωρινή αναστολή σύμβασης ή μόνιμη απόλυση. Επαγγέλματα που δεν απαιτούν στενή επαφή, όπως οι λογιστές και οι αρχιτέκτονες, θεωρούνται «χαμηλού ρίσκου», μαζί με όσους προσφέρουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι αστυνομικοί.

Περίπου 55 εκατομμύρια εργαζόμενοι, όμως, είναι σε τομείς υψηλού ρίσκου, όπως υπάλληλοι καταστημάτων, μάγειρες, απασχολούμενοι στις κατασκευές και τα ξενοδοχεία. Σχεδόν το 80% των θέσεων που κινδυνεύουν καλύπτονται από ανθρώπους που δεν έχουν πτυχίο, ενώ όσοι απασχολούνται σε μικρές εταιρείες είναι σε ακόμα μικρότερο κίνδυνο.

Στο σενάριο που η Ευρώπη αποτύχει να ελέγξει τον ιό εντός τριών μηνών και αναγκαστεί να συνεχίσει τα μέτρα κοινωνικής απόστασης όλο το καλοκαίρι, η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 11,2% το 2021, με την πλήρη ανάκαμψη να αναμένεται το μακρινό 2024.

Από την άλλη, στις ΗΠΑ το χτύπημα είναι ήδη ορατό με περίπου 22 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν υποβάλει αίτημα για επίδομα ανεργίας από τις 14 Μαρτίου έως σήμερα. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 13,5% της εργατικής δύναμης στη χώρα. Η ανεργία που βρέθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 3,5% τον Φεβρουάριο αναμένεται να πιάσει διψήφιο ποσοστό τον Απρίλιο.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.