ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: «Βαθιά» ύφεση βλέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας

15:15 - 20 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Ισπανία: «Βαθιά» ύφεση βλέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας
Πάνω από 12% αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος η ισπανική οικονομία, στο χειρότερο σενάριο που προβλέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας. Πρόκειται για τα πρώτα επίσημα στοιχεία, που σκιαγραφούν τον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας κορονοϊού στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το οικονομικό σοκ θα μπορούσε να ωθήσει το ποσοστό ανεργίας στο 21,7% φέτος, αναιρώντας την πρόοδο που είχε σημειωθεί μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008 και την επακόλουθη κρίση χρέους στην Ευρώπη. Στο περίπου 14%, το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας είναι ήδη ένα από τα υψηλότερα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η υπερβολική εξάρτηση των Ισπανών εργοδοτών από επισφαλείς, προσωρινές συμβάσεις για τους εργαζόμενους και μια οικονομία που εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό οικονομία σημαίνουν ότι η αγορά εργασίας της Ισπανίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο πλήγμα από την πανδημία. Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας του Μαρτίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία τους, σε ευθυγράμμιση με την άνευ προηγουμένου βλάβη που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στις ανά τον κόσμο αγορές εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί μεταξύ 6,8% και 12,4% φέτος, ένα εύρος που εξαρτάται από το πόσο θα διατηρηθούν τα μέτρα περιορισμού καθώς και από το ποσοστό επιβίωσης των επιχειρήσεων. Τα ισπανικά ομόλογα υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ανεβάζοντας την απόδοση του 10ετούς χρέους, επτά μονάδες βάσης στο 0,89%.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:05 - 20 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.