ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολλανδία: Σταδιακό άνοιγμα των σχολείων- Παράταση του lockdown στην εστίαση

22:33 - 21 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Ολλανδία: Σταδιακό άνοιγμα των σχολείων- Παράταση του lockdown στην εστίαση
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χαλαρώσει ορισμένα από τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε για την καταπολέμηση της πανδημίας, στα οποία περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών, ενώ παράλληλα θα παρατείνει τους περιορισμούς σε κλάδους όπως η εστίαση.

Ειδικότερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι «η κρίση της πανδημίας είναι μια από τις μεγαλύτερες, πιο εκτεταμένες και πιο απειλητικές περιόδους που θα βιώσει ποτέ κανένας από εμάς», προσθέτοντας ότι θα ήταν επικίνδυνο να χαλαρώσουμε τα τρέχοντα μέτρα πολύ γρήγορα.

Όπως μεταδίδει το Politico, ο Ρούτε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι «παρότι καταλαβαίνω την αύξηση της ανυπομονησίας, γνωρίζουμε ότι μια γρήγορη χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση του ιού», προσθέτοντας ότι «είναι καλύτερο να προσέξουμε τώρα από το να μετανιώσουμε μετά».

Από 11 Μαΐου το άνοιγμα των σχολείων

Τα δημοτικά σχολεία θα μπορούν να ανοίξουν ξανά «πλήρως ή μερικώς» στις 11 Μαΐου με μικρότερες ομάδες μαθητών. Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν ξανά την 1η Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να διασφαλίσουν την κοινωνική απόσταση των μαθητών.

Επίσης θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην άθληση των παιδιών. Τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών θα επιτρέπεται από τις 28 Απριλίου να αθλούνται ομαδικά, αρκεί οι ομάδες να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Τα παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών θα μπορούν επίσης να μετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν την απόσταση του 1,5 μέτρου από τους συμπαίκτες τους.

Διαχειρίσιμος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός αντίθετα δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουν τα εστιατόρια και μπαρ, και η κυβέρνηση θα επεκτείνει τους περιορισμούς σε αυτόν τον κλάδο έως τις 20 Μαΐου τουλάχιστον. Η απαγόρευση εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών αγώνων, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για δραστηριότητες που προβλέπουν σωματική επαφή όπως η κομμωτική και η θεραπεία μασάζ τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα χαλαρώσουν ακόμη. «Η αβεβαιότητα για αυτές τις ομάδες εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη … με το κύριο ερώτημα εάν ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας είναι χρήσιμος και απαραίτητος για αυτές τις δραστηριότητες», δήλωσε ο Ρούτε.

Όπως αναφέρει το Politico οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έγιναν μετά από συστάσεις του συμβουλευτικού οργάνου του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με αυτές ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την επαναλειτουργία των σχολείων κρίθηκε διαχειρίσιμος, αν και η σύστασή του οργάνου είναι να ξεκινήσουν με μαθήματα σε μικρότερες, εναλλασσόμενες ομάδες παιδιών έως ότου καταστούν διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία από τις σκανδιναβικές χώρες, όπου τα σχολεία λειτουργούν ξανά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.