ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δραματική έκκληση Σεντένο εν όψει Συνόδου Κορυφής

07:56 - 22 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Δραματική έκκληση Σεντένο εν όψει Συνόδου Κορυφής
«Αν και σημαντικές και συντονισμένες, οι εθνικές δημοσιονομικές αντιδράσεις ήταν περιορισμένες και άνισες. Αν σταματήσουμε εδώ δεν θα είναι μια προσέγγιση “whatever it takes” (οτιδήποτε χρειάζεται). Θα είναι μάλλον μια προσέγγιση «ό, τι μπορείτε»» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε για ακόμα μία φορά ότι η χρήση του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης «δεν θα συνδεθεί με συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες για κάθε χώρα», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «κερκόπορτα» στις προϋποθέσεις ούτε το ενδεχόμενο του στιγματισμού, φωτογραφίζοντας την Ιταλία η οποία έχει εκφράσει τους φόβους της ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως η Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων.

«Δεν υπάρχει στίγμα. Δεν υπάρχει τρόικα. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Με λίγο χρόνο, όλοι θα το δουν ως πολύτιμο εργαλείο» σημείωσε ο Μάριο Σεντένο για τον ESM ως εργαλείο για την καταπολέμηση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στο Ταμείο που θα δημιουργηθεί για την ανάκαμψη της οικονομίας σημείωσε ότι «θα πρέπει να απεμπλακούμε από τις παλιές κόκκινες γραμμές και να επικεντρωθούμε σε ό,τι λειτουργεί για να διορθώσουμε το πρόβλημα: χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και σημαντικό σχέδιο τόνωσης της ΕΕ και μια κοινή λύση για τη διαχείριση της επακόλουθης επιβάρυνσης του χρέους».

Ο Μάριο Σεντένο έδειξε ως επιπλέον εργαλείο χρηματοδότησης το Δημοσιονομικό Εργαλείο Σύγκλισης και Ανταγωνιστικότητας (BICC) που διαθέτει η ευρωζώνη. «Ένα πιθανό εργαλείο είναι το δημοσιονομικό εργαλείο της ζώνης του ευρώ (BICC). Υπάρχει ένα ισχυρό ενδεχόμενο να αναλογιστούμε τον πιθανό ρόλο του και, φυσικά, να επανεξετάσουμε το μέγεθός του» ανέφερε.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαλείο της ζώνης του ευρώ το οποίο χρηματοδοτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη των οικονομιών της ευρωζώνης και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του νομίσματος μετά από οικονομικά σοκ.

Βασίζεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ η Σύνοδος Κορυφής και το Eurogroup παρέχουν κάθε χρόνο στρατηγική καθοδήγηση για το BICC, ενώ εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαχειριστεί το εργαλείο.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Σύνοδος Κορυφής: Προειδοποιητικές βολές και χαμηλές προσδοκίες

Τελευταία τροποποίηση στις 08:11 - 22 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.