ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την «παύση» της μετανάστευσης για 60 ημέρες

08:23 - 22 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την «παύση» της μετανάστευσης για 60 ημέρες
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου για 60 ημέρες σε μετανάστες που αναζητούν «πράσινη κάρτα» στις ΗΠΑ, αποδίδοντάς την απόφασή του στον κορονοϊό και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας στη χώρα.

Ο Τραμπ εξήγησε πως η απαγόρευση αυτή ίσως επεκταθεί ανάλογα με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στη χώρα, αλλά διευκρίνισε πως απ' αυτήν εξαιρούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι. Δεν εξήγησε, ωστόσο, πώς επηρεάζονται οι αιτήσεις εκείνων που ήδη εξετάζονται. Είπε πάντως, κατόπιν ερωτήσεων, ότι η απαγόρευση για όσους αναζητούν μόνιμη άδεια παραμονής θα μπορούσε να επεκταθεί για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα, αναλόγως των εξελίξεων.

«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον Αμερικανό εργαζόμενο», υπογράμμισε ο Τραμπ.

«Θα ήταν λάθος και άδικο οι Αμερικανοί που απολύθηκαν λόγω του ιού να αντικατασταθούν από νέα εργατικά χέρια μεταναστών» είπε και τόνισε ότι «η αναστολή της μετανάστευσης θα βοηθήσει ώστε να μπουν οι άνεργοι Αμερικανοί πρώτοι στην ουρά για δουλειά όταν η Αμερική ξανανοίξει».

Οι Δημοκρατικοί επικρίνουν την κίνηση αυτή του Τραμπ, τον οποίο κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί την πανδημία για να σταματήσει τη μετανάστευση, ένα θέμα που ο νυν πρόεδρος έχει παραδοσιακά ψηλά στην ατζέντα του.

Αλλά και η πρόεδρος του Εθνικού Μεταναστευτικού Φόρουμ στις ΗΠΑ, η Άλι Νοοράνι, σχολίασε πως η απόφαση του Τραμπ «αγνοεί την πραγματικότητα και την κατάστασή μας», τονίζοντας ότι οι μετανάστες στέκονται στο πλευρό των Αμερικανών πολιτών και «μας βοηθούν σε αυτή την πανδημία». Η ίδια επισημαίνει πως σχεδόν το 17% των εργαζομένων στην υγεία είναι μετανάστες.

Μια συνηθισμένη χρονιά στις ΗΠΑ εκδίδονται περίπου μισό εκατομμύριο πράσινες κάρτες. Η πλειοψηφία αυτών -σχεδόν το 70% - αφορά συγγενείς ατόμων που ήδη ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής γερουσίας.

Σημειώνεται ότι χθες, οι ΗΠΑ κατέγραψαν έναν από τους χειρότερους ημερήσιους απολογισμούς νεκρών λόγω του Covid-19. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, χθες (21/04) άλλοι 2.751 ασθενείς κατέληξαν με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ξεπερνά πλέον τις 44.500.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.