ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόταση συμβιβασμού, ύψους 2 τρισ. ευρώ, στη Σύνοδο Κορυφής

17:11 - 22 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Ένα "πακέτο" συμβιβασμού 2 τρισ. ευρώ προτείνει η Κομισιόν στους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Αυτό προκύπτει, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, από έγγραφο που διέρρευσε και περιλαμβάνει τη συμβιβαστική πρόταση, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφωνίες Βορρά - Νότου, που δεν βοηθούν την Ένωση στο να ενισχύσει τις οικονομίες άμεσα, αλλά και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα με το "Ταμείο Ανάκαμψης", μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Μέχρι τώρα τα όσα έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι διαμορφώνουν ένα πακέτο λίγο πάνω από το 1 τρισ. ευρώ, που η Κομισιόν προτείνει να διπλασιαστεί. Αυτό θα γίνει, εφόσον διπλασιαστεί και ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ, γεγονός που φυσικά θα επιβαρύνει περισσότερο τις πλούσιες χώρες. Επίσης,  η Κομισιόν προτείνει να εκδοθεί χρέος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 320 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο που παρουσιάζει το Bloomberg αναφέρει επίσης και τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμό χρηματοδότησης, που μπορεί να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που θα «τρέξει» επενδυτικά προγράμματα για να βγει η Ευρώπη από την ύφεση.

Έχει ήδη συμφωνηθεί στο Eurogroup χρηματοδότηση από τον ESM και άλλες δράσεις ύψους 540 δισ. ευρώ.

Δεν αναμένεται τελική συμφωνία

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει, πάντως, «μεγάλη διαφορά» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το εάν η βοήθεια ανάκαμψης από τον κορονοϊό θα πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων. Οι ηγέτες αναμένεται αύριο να καταλήξουν σε μια προσωρινή συμφωνία να χρησιμοποιηθεί ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης αλλά υπάρχουν πολλές επίμαχες λεπτομέρειες που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, το οποίο σημαίνει ότι δεν αναμένεται μια τελική συμφωνία.

Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι πολλές και θεωρείται αδύνατο να μπορέσουν να το πράξουν μέσα σε μία ημέρα. Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, πιθανότατα λοιπόν δεν θα δώσει οριστική λύση, αλλά σίγουρα θα είναι κομβικής σημασίας και σε μεγάλο βαθμό θα μας δείξει το ρόλο που θα τραβήκει η Ευρώπη αυτή τη δύσκολη στιγμή. Το ύψος του "πακέτου" που θα σχεδιαστεί λοιπόν έχει μεγάλη σημασία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.