ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής για «μεγάλο πακέτο» με «μικρό καλάθι»

07:52 - 23 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής για «μεγάλο πακέτο» με «μικρό καλάθι»
Με ένα φιλόδοξο σχέδιο για δράσεις ύψους 2 τρισ. ευρώ στο τραπέζι θα διεξαχθεί την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ. Οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο, είναι περιορισμένες.

Η Κομισιόν κατέθεσε προς διαβούλευση ένα σχέδιο με αυξημένα κονδύλια, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες Βορρά - Νότου, που δεν βοηθούν την Ένωση στο να ενισχύσει τις οικονομίες άμεσα, αλλά και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα με το "Ταμείο Ανάκαμψης", μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που αποκάλυψε αρχικά το Bloomberg, προβλέπει τη χρησιμοποίηση μέρους του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ καθώς και τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης.

Με βάση το σχέδιο, η ΕΕ θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 300 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 και θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές. Έχει ήδη συμφωνηθεί στο Eurogroup χρηματοδότηση από τον ESM και άλλες δράσεις ύψους 540 δισ. ευρώ. Υπάρχει, βέβαια απόσταση μέχρι τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία δεν διευκρινίζεται από πού θα προκύψουν.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για αύξηση των κονδυλίων και να γίνει ξεκάθαρο πως δεν αρκεί το μισό τρισ. ευρώ, που έχει συμφωνηθεί σε πρώτη φάση.

Δεν αναμένεται τελική συμφωνία

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη πως οι 27 ηγέτες δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουν σε οριστική συμφωνία την Πέμπτη και είναι δεδομένο πως τουλάχιστον το "Ταμείο Ανασυγκρότησης" θα πάρει παράταση.

Η «μεγάλη διαφορά» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ έγκειται στο αν η βοήθεια ανάκαμψης από τον κορονοϊό θα πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων. Οι ηγέτες αναμένεται λοιπόν απόψε να καταλήξουν σε μια προσωρινή συμφωνία για να χρησιμοποιηθεί ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά έως εκεί...

Οι ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι πολλές και θεωρείται αδύνατο να μπορέσουν να το πράξουν μέσα σε μία ημέρα. Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, δεν θα δώσει οριστική λύση, αλλά σίγουρα είναι κομβικής σημασίας και σε μεγάλο βαθμό θα μας δείξει το ρόλο που θα τραβήξει η Ευρώπη αυτή τη δύσκολη στιγμή. Το ύψος του "πακέτου" που θα σχεδιαστεί λοιπόν έχει μεγάλη σημασία.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.