ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τρέχει» να προλάβει υποβαθμίσεις κρατών - μελών η ΕΚΤ

22:26 - 22 Απρ 2020 | Ειδήσεις
«Τρέχει» να προλάβει υποβαθμίσεις κρατών - μελών η ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε στην υιοθέτηση προσωρινών μέτρων περιορισμού του αντίκτυπου πιθανών υποβαθμίσεων στη διαθεσιμότητα ενεχύρων (collateral) των κρατών – μελών της.

Σε ανακοίνωση της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «η απόφαση συμπληρώνει το ευρύτερο πακέτο με τη χαλάρωση των κανονισμών για τα ενέχυρα που ανακοινώθηκε στις 7 Απριλίου. Συνολικά, τα μέτρα αυτά έχουν σαν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή στοιχεία ενεργητικού για να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρα στο ευρωσύστημα για τη λήψη ρευστότητας και να συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοδότηση στην οικονομία της ευρωζώνης».

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε «να παράσχει εξαίρεση έως το Σεπτέμβριο του 2021 όσον αφορά την επιλεξιμότητα των στοιχείων ενεργητικού και των εκδοτών τους που κάλυπταν τα κριτήρια ελάχιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης στις 7 Απριλίου σε περίπτωση που οι πιστοληπτικές τους αξιολογήσεις υποβαθμιστούν από τους τέσσερις αναγνωρισμένους οίκους (Moody’s, Fitch, S&P, DBRS) και εφόσον παραμένει πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο».

Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει η ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύει στο να «αποφύγει μια δυνητική προκυκλική δυναμική, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα ενέχυρα, το οποίο είναι κρίσιμο για να παρέχουν οι τράπεζες πίστωση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Προετοιμάζεται για μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: «Χαλαρώνει» τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των επενδυτικών τραπεζών της ευρωζώνης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:56 - 22 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.