ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μέρκελ δίνει το στίγμα για τη Σύνοδο Κορυφής

11:38 - 23 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Η Μέρκελ δίνει το στίγμα για τη Σύνοδο Κορυφής
Η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη γερμανική Βουλή, έδωσε το στίγμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα συζητήσει ένα πακέτο στήριξης των κρατών - μελών που πλήττονται από την πανδημία.

Οριστικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένονται, αλλά η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν που βρίσκεται στο τραπέζι, περιλαμβάνει και αύξηση του κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ, γεγονός που θα επιβαρύνει περισσότερο τις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες.

Η Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως αποδέχεται αυτό το σχέδιο, καθώς ενημέρωσε το Κοινοβούλιο της χώρας της πως "η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει περισσότερα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο οποίος θα πρέπει να περιλάβει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας τα επόμενα δυο χρόνια".

Αναφερόμενη στην σημερινή τηλεδιάσκεψη υποστήριξε ότι «οι διαβουλεύσεις σήμερα δεν θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τις λεπτομέρειες ή να αποφασίσουν στο σύνολο των θεμάτων, αλλά ένα πράγμα είναι ήδη καθαρό: στο πνεύμα της αλληλεγγύης πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι -για περιορισμένο χρονικό διάστημα- να κάνουμε πολύ διαφορετικές, εννοώ πολύ υψηλότερες, συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ», τόνισε.

Η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ότι θα παραμείνει έτσι για πολύ καιρό, ενώ όπως μεταδίδει το Reuters, τόνισε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τώρα, να χρησιμοποιήσουμε γρήγορα εργαλεία.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που αποκάλυψε αρχικά το Bloomberg, προβλέπει τη χρησιμοποίηση μέρους του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ καθώς και τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης.

Με βάση το σχέδιο, η ΕΕ θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 300 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 και θα δανειστεί 320 δισ. ευρώ από τις αγορές. Έχει ήδη συμφωνηθεί στο Eurogroup χρηματοδότηση από τον ESM και άλλες δράσεις ύψους 540 δισ. ευρώ. Υπάρχει, βέβαια απόσταση μέχρι τα 2 δισ. ευρώ, τα οποία δεν διευκρινίζεται από πού θα προκύψουν.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για αύξηση των κονδυλίων και να γίνει ξεκάθαρο πως δεν αρκεί το μισό τρισ. ευρώ, που έχει συμφωνηθεί σε πρώτη φάση.

Διαβάστε επίσης:

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.