ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το σχέδιο της Κομισιόν για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας

14:55 - 23 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Το σχέδιο της Κομισιόν για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας
Ένα πλάνο που μπορεί να κινητοποιήσει πόρους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ επεξεργάστηκε η Κομισιόν για τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το Reuters.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, οι οποίες και θα συζητηθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και νέα δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον Covid-19.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. -το επονομαζόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο- και το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσουν τα δύο βασικά «εργαλεία» για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα προτάσεις, η Κομισιόν θα μπορούσε να αντλήσει μέσω δανεισμού από τις αγορές 320 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να δανείσει το ήμισυ του ποσού στις κυβερνήσεις. Το υπόλοιπο θα συμπεριληφθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η έναρξη αποπληρωμής του από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα αρχίσει μετά το 2027 και σε πολυετή έκταση χρόνου ή θα αποπληρωθεί μέσω μελλοντικών εισοδημάτων, για παράδειγμα κοινοτικοί φόροι. 200 δισ. ευρώ επιπλέον του προϋπολογισμού αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 50 δισ. ευρώ μέσω των ταμείων συνοχής.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να εγκρίνουν τα νομικά κείμενα τον Ιούνιο, ώστε να επιτραπεί η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., από την 1η Ιανουαρίου 2021.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Σύνοδος Κορυφής για «μεγάλο πακέτο» με «μικρό καλάθι»

Τελευταία τροποποίηση στις 15:05 - 23 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.