ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένη ΕΕ για το μέγεθος του Ταμείου Ανασυγκρότησης

19:59 - 23 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένη ΕΕ για το μέγεθος του Ταμείου Ανασυγκρότησης
Με μία γενικόλογη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει ένα «πακέτο» ανασυγκρότησης «ικανού μεγέθους» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης. Το ύψος των κονδυλίων δεν καθορίστηκε, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο τρόπος χρηματοδότησης των κρατών, επίσης, αποτελεί μεγάλο "αγκάθι", ενώ και η ιδέα για ευρωομόλογο συνεχίζει να "κολλάει" στις γερμανικές αντιρρήσεις.

Η εκτίμηση ότι πρέπει να κρατάμε "μικρό καλάθι" στη Σύνοδο που ξεκινάει με προσδοκίες για ένα "μεγάλο" πακέτο, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Και παρά τις δραματικές εκκλήσεις από τη μεριά της Κριστίν Λαγκάρντ, δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ παρενέβη στην τηλεδιάσκεψη από τα πρώτα λεπτά και κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να φανούν αποφασιστικοί. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ύφεση στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 15, ενώ το βασικό σενάριο, όπως είπε, προβλέπει ύφεση της τάξης του 9%.

"Κινδυνεύετε να κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά", είπε ο Κριστίν Λαγκάρντ και στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, το λόγο πήρε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε πως η Γερμανία στηρίζει την άποψη της Κομισιόν για ένα "πακέτο ανασυγκρότησης"-μαμούθ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αποφασισμένη να κάνει πράξη τη δέσμευση για αυξημένα κονδύλια στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστεί το σχέδιο διάσωσης των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που καταρτίστηκε στο Eurogroup πριν από δύο εβδομάδες. Απέρριψε, όμως, και πάλι απερίφραστα το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου.

Στα παραπάνω συμφώνησαν οι περισσότεροι ηγέτες που εκτιμούν πως πράγματι χρειάζεται το πακέτο ανασυγκρότησης να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ και γιατί όχι να πλησιάσει και τα 2 τρισ. ευρώ, που προτείνει η Κομισιόν. Όχι όμως όλοι, με τους Σκανδιναβούς να θεωρούν πως δεν χρειάζεται να ξεφύγει το ποσό σε δυσθεώρητα ύψη.Ωστόσο, δεν είναι αυτό το πιο δύσκολο κομμάτι της συμφωνίας.
 
Οι μεγάλες και ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη, που οδήγησαν ουσιαστικά σε αδιέξοδο την τηλεδιάσκεψη αφορούν κυρίως στον τρόπο που θα αντλήσουν οι χώρες τα χρήματα από το Ταμείο Ανασυγκρότησης. Το ένα στρατόπεδο (Βορράς) επιμένει στα δάνεια και το άλλο (Νότος) θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν επιχορηγήσεις-επιδοτήσεις. Η ισορροπία αυτή αναζητείται σύμφωνα και με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
Τι συμφωνήθηκε

Στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι έγινε αποδεκτό το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup προ ημερών και ζητήθηκε όλο το πακέτο να είναι ενεργό από την 1η Ιουνίου.

Συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης «ικανού μεγέθους» για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση. Η Κομισιόν αναλαμβάνει να κάνει την πρόταση για τη χρηματοδότησή του. Από την πλευρά του, το Eurogroup θα παρακολουθεί την κατάσταση. Η 6η Μαϊου τίθεται ως ημερομηνία ορόσημο, ώστε να δούμε τι πρόοδος θα έχει επιτευχθεί.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μισέλ δήλωσε την πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός μεγάλου Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις παρά σε δάνεια. Η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά», τόνισε στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 00:58 - 24 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.