ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμφισβητείται η εγκυρότητα κοινοβουλευτικών αποφάσεων εν μέσω πανδημίας!

13:30 - 24 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Αμφισβητείται η εγκυρότητα κοινοβουλευτικών αποφάσεων εν μέσω πανδημίας!
Μεγάλη αναστάτωση, στους ανά την Ευρώπη κοινοβουλευτικούς κύκλους, αναμένεται να προκαλέσει, εμπιστευτικό ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, με το οποίο αμφισβητείται, εμμέσως πλην σαφώς, η εγκυρότητα των κοινοβουλευτικών αποφάσεων, που λήφθηκαν, λαμβάνονται ή πρόκειται να ληφθούν, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι, «η πανδημία του κορονοϊού συνοδεύτηκε από μια τεράστια σειρά δημόσιων μέτρων, που στοχεύουν στην προστασία και τον μετριασμό των συνεπειών του ιού.

Ενώ οι πολίτες έπρεπε να προσαρμοστούν σε εβδομάδες κλειδώματος στα σπίτια τους, ως συνέπεια των μέτρων έκτακτης ανάγκης που έλαβαν τα κράτη μέλη, τα δημόσια ιδρύματα αναγκάστηκαν να κινηθούν γρήγορα για να προσαρμόσουν τους τρόπους εργασίας τους σε ένα νέο και άνευ προηγουμένου σενάριο.»

Αυτές οι αλλαγές όμως, όπως υποστηρίζεται, είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τα κοινοβουλευτικά θεσμικά όργανα, καθώς η λειτουργία τους βασίζεται στις αρχές του πλουραλισμού, της συζήτησης και της διαφάνειας.

Υποβάλλεται δε, ευθέως, το ερώτημα «πώς μπορούν να ληφθούν αποφάσεις βάσει αυτών των αρχών, εάν πολλά μέλη δεν μπορούν να παρευρεθούν σε κοινοβουλευτικές συνόδους λόγω των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία και απαγορεύσεων σε δημόσιες συγκεντρώσεις σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη ή λόγω προσωπικών προβλημάτων υγείας»

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι, τα εθνικά κοινοβούλια στην ΕΕ έχουν υιοθετήσει μια ποικιλία προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Μερικά έχουν γίνει εντελώς ψηφιακά, χρησιμοποιώντας απομακρυσμένη τεχνολογία για να διασφαλίσουν ότι όλα τα μέλη μπορούν να λάβουν μέρος σε κοινοβουλευτικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας. Άλλοι επέλεξαν να υιοθετήσουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις με μειωμένο αριθμό μελών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισορροπία εξουσίας μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων τους. Ορισμένοι άλλοι, τελικά, αποφάσισαν να υιοθετήσουν μέτρα κοινωνικής απόστασης, επιτρέποντας στα μέλη να συνεχίσουν τις κοινοβουλευτικές τους δραστηριότητες από διαφορετικές αίθουσες των κοινοβουλίων ή από άλλη τοποθεσία εντελώς.

Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε την πρώτη λύση, πραγματοποιώντας την πρώτη του ψηφιακή σύνοδο ολομέλειας, κατά την οποία οι βουλευτές ψήφισαν εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας μια νέα ηλεκτρονική διαδικασία ψηφοφορίας, στις 26 Μαρτίου 2020.

Ολόκληρο το 12σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο στ’ αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.