ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Η Κομισιόν χαλαρώνει τους κανονισμούς κεφαλαίων για τις τράπεζες

16:21 - 27 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Reuters: Η Κομισιόν χαλαρώνει τους κανονισμούς κεφαλαίων για τις τράπεζες
Σε χαλάρωση των κανονισμών περί κεφαλαιακής επάρκειας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προσανατολίζονται οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δώσουν μεγαλύτερα περιθώρια στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης να χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις που πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση λόγω κορονοϊού και τη βαθιά ύφεση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Ευρωπαίος επίτροπος χρηματοοικονομικών αγορών, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναμένεται να προτείνει αυτή την εβδομάδα η Ε.Ε. «να μιμηθεί κατά κάποιο τρόπο» την κίνηση της Federal Reserve των ΗΠΑ, που αφήνει περιθώρια ελιγμών στις τράπεζες στον τρόπο που υπολογίζουν τα ποσοστά μόχλευσης.

Τα επίπεδα μόχλευσης αποτελούν σημείο αναφοράς φερεγγυότητας που μετρά τα επίπεδα κεφαλαίων κατ' αναλογία με το σύνολο των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Η Fed πρότεινε έως τον Μάρτιο του 2021 οι τράπεζες να μην συνυπολογίζουν τις τοποθετήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και τις καταθέσεις που «παρκάρουν» στην κεντρική τράπεζα στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων για τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης (leverage ratio).

Η συγκεκριμένη κίνηση δημιουργεί μεγαλύτερα περιθώρια για τη χορήγηση περισσότερων δανείων σε επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας. Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις αναμένεται να προτείνει ανακούφιση από τον λογιστικό κανόνα που αφορά τις προβλέψεις επισφαλών δανείων, αναφέρουν οι πηγές.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:27 - 27 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.