ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Στα σκαριά χαλαρότεροι πιστωτικοί όροι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

13:19 - 28 Απρ 2020 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Στα σκαριά χαλαρότεροι πιστωτικοί όροι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Λόγω των συνεπειών του κορονοϊού στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν νέα αύξηση της ζήτησης για τη χορήγηση έκτακτων δανείων κατά το β’ τρίμηνο του 2020. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι αυτά θα συνοδευτούν από χαλαρότερους πιστωτικούς όρους, αφού τίθενται σε εφαρμογή κρατικές εγγυήσεις και μέτρα παροχής ρευστότητας από τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα πιστωτικά κριτήρια ή αλλιώς τα κριτήρια για την έγκριση επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες, αυστηροποιήθηκαν κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αλλά η επιδείνωση ήταν «μικρή» σε σύγκριση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση χρέους, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στα κυβερνητικά μέτρα.

Τα μέτρα ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και οι κρατικές εγγυήσεις θα εφαρμοστούν πλήρως κατά το β’ τρίμηνο, οπότε οι τράπεζες αναμένεται ότι θα χαλαρώσουν τα πιστωτικά κριτήρια μέχρι τον Ιούνιο, αναφέρει η ΕΚΤ επικαλούμενη έρευνα που διενεργήθηκε σε 144 τράπεζες.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Γερμανίας, τα κριτήρια για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων αυστηροποιήθηκαν περισσότερο στη Γερμανία και την Ιταλια, ενώ στη Γαλλία παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα.

«Η ζήτηση των εταιρειών για δάνεια ή πιστωτικές γραμμές αυξήθηκαν κατά το α’ τρίμηνο του 2020 λόγω των έκτακτων χρηματοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων», σημειώνει η ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι στο β’ τρίμηνο η ζήτηση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.