ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Κατ’ αρχήν παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις λόγω Covid-19

14:53 - 28 Απρ 2020 | Ειδήσεις
ΕΕ: Κατ’ αρχήν παράνομες οι κρατικές ενισχύσεις λόγω Covid-19
Από την άποψη της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, τα μέτρα που συνιστούν κρατικές ενισχύσεις είναι κατ' αρχήν παράνομα, εκτός εάν εκδοθούν με εξαίρεση, διαπιστώνει εμπιστευτικό, ενημερωτικό, έγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, η πανδημία του κορονοϊού και οι οικονομικές της συνέπειες προκάλεσαν σημαντική οικονομική ύφεση και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κινήθηκε γρήγορα για να ανταποκριθεί με μέτρα νομισματικής και φορολογικής πολιτικής.

Τα μέσα δημοσιονομικής πολιτικής που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν, όπως διευκρινίζεται, την προσαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, στις εξαιρετικές περιστάσεις ώστε να επιτρέπεται στα κράτη μέλη να στηρίζουν τις οικονομίες τους μέσω άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται έντονα στο έγγραφο, από την άποψη της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, τα μέτρα που συνιστούν κρατικές ενισχύσεις είναι κατ' αρχήν παράνομα, εκτός εάν εκδόθηκαν με εξαίρεση, όπως ο κανονισμός de minimis ή ο γενικός κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία, με την επιφύλαξη κοινοποίησης και έγκρισης από την Κομισιόν.

Οι υφιστάμενοι κανόνες, για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν ήδη την αντιστάθμιση των ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές και έκτακτα γεγονότα, όπως μια πανδημία. Οι κρατικές ενισχύσεις μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών στην οικονομία.

Το προσωρινό πλαίσιο που ενέκρινε η Κομισιόν τον Μάρτιο του 2020 καθορίζει προσωρινά μέτρα κρατικών ενισχύσεων τα οποία θα θεωρήσει συμβιβάσιμα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, επιτρέποντας στα κράτη μέλη πλήρη ευελιξία στη στήριξη των οικονομιών τους που πλήττονται από κορονοϊούς.

Το προσωρινό πλαίσιο εφαρμόζεται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των διαφόρων αναγκών των κρατών μελών. Το πλαίσιο αρχικά επικεντρώθηκε σε μέτρα για τη διασφάλιση της ρευστότητας.

Στις αρχές Απριλίου, διευρύνθηκε ώστε να συμπεριλάβει μέτρα για την υποστήριξη της οικονομίας και των ιατρικών επενδύσεων, της έρευνας και της παραγωγής που σχετίζονται με τον κορονοϊό, καθώς και μέτρα για τη μείωση των κοινωνικών και φορολογικών υποχρεώσεων των εταιρειών και των αυτοαπασχολούμενων και μέτρα για την επιδότηση των μισθών των εργαζομένων.

Ολόκληρο το 10σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο, με τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν ανά χώρα, στα αγγλικά ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 15:35 - 28 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.