ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Γαλλικό» μοντέλο στήριξης της εστίασης και του τουρισμού

09:36 - 29 Απρ 2020 | Ειδήσεις
«Γαλλικό» μοντέλο στήριξης της εστίασης και του τουρισμού
Πακέτο μέτρων για τη διαχείριση της κρίσης στον τουριστικό κι επισιτιστικό τομέα διαμορφώνει η Γαλλία. Βασικό στοιχείο η γενναία απαλλαγή για την περίοδο της κρίσης από φόρους και εισφορές για πολύ μικρές επιχειρήσεις αλλά και το άνοιγμα στον τουρισμό του ειδικού ταμείου αλληλεγγύη σύμφωνα με όσα αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο Γάλλος Πρόεδρος την Παρασκευή, 24 Απριλίου τ.ε., με επαγγελματίες ξενοδόχους, ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων, τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων αναψυχής, παρουσία του Υπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών κ. Le Drian, του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Bruno Le Maire, του Υπουργού Δράσης και Δημοσίων Λογαριασμών κ. Gérald Darmanin και του αρμόδιου για τον τουρισμό, Υφυπουργού Ευρώπης και Εξωτερικών κ. Lemoyne, συζητήθηκαν τα μέτρα ενίσχυσης του τομέα στο πλαίσιο της τρέχουσας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης λόγω του Covid-19.

Αντίστοιχες συσκέψεις θα λάβουν χώρα με εκπροσώπους του χώρου του πολιτισμού, της επικοινωνίας, των διοργανωτών εκδηλώσεων και τους αθλητικούς επαγγελματίες.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των εταιριών των επιμέρους κλάδων του τουρισμού, τα μέτρα οικονομικής στήριξης του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που ήδη ισχύουν θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν περαιτέρω ως εξής:

- Διατηρείται η δυνατότητα συνέχισης της μερικής δραστηριότητας για τις εταιρίες του κλάδου και μετά την λήξη των περιορισμών που ισχύουν στους τομείς αυτούς

- Το Ταμείο Αλληλεγγύης θα παραμείνει ανοιχτό στις εταιρίες του τουρισμού και μετά τον Μάιο τ.ε.. Οι όροι πρόσβασης σε αυτό επεκτείνονται σε εταιρίες που απασχολούν έως 20 υπαλλήλους και έχουν κύκλο εργασιών ύψους έως 2 εκατ. Ευρώ. Ακόμη, αυξάνεται στα 10.000 Ευρώ το ανώτατό όριο επιχορηγήσεων που ενδέχεται να τους καταβληθούν μέσω του δεύτερου σκέλους του Ταμείου Αλληλεγγύης (Περιφέρειες)

- Εξαίρεση από την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης θα ισχύει για πολύ μικρές επιχειρήσεις (ΤΡΕ) και τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΡΜΕ) του τομέα κατά την περίοδο διοικητικού κλεισίματος τους, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί αυτόματα σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν ορισμένες έχουν ήδη καταβάλει τα τέλη.

- Οι εταιρίες μεσαίου μεγέθους (ETI) και οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου, που δεν επωφελούνται από την αυτόματη απαλλαγή, θα είναι σε θέση να λάβουν παράταση καταβολής των κοινωνικών και φορολογικών επιβαρύνσεων και, κατά περίπτωση, να ζητήσουν ακύρωση χρεών, αναλόγως της οικονομικής τους κατάστασης.

- Από δημοσιονομικής πλευράς, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τις τοπικές αρχές τους τρόπους αναβολής του Φόρου ακίνητης περιουσίας (CFE) και απαλλαγής από τον κατ' αποκοπή συντελεστή του τουριστικού φόρου για το έτος 2020.

- Τα ενοίκια και τα τέλη χρήσης ακινήτων του δημόσιου τομέα (προς το Κράτος και άλλους κρατικούς φορείς) για πολύ μικρές και ΜΜΕπιχειρήσεις των ως άνω τομέων οικονομικής δραστηριότητας, θα ακυρωθούν για την χρονική περίοδο του διοικητικού κλεισίματος. Ένας πρακτικός οδηγός θα καταρτισθεί για τη διευκόλυνση των τοπικών αρχών που θα ήθελαν να κάνουν το ίδιο.

Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για την γαλλική οικονομία, την οικονομική δραστηριότητα στις Περιφέρειες και την απασχόληση, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επαγγελματιών του τομέα.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η επανάληψη της λειτουργίας των τουριστικών και συναφών επιχειρήσεων θα γίνει σε πλαίσιο που θα παρέχει όλες τις εγγυήσεις υγιεινής για τους πελάτες, τους τουρίστες, τους εργαζομένους και τους επιχειρηματίες. Πρωτόκολλα υγείας πρόκειται να καθοριστούν από την κυβέρνηση για τον κάθε επιμέρους τομέα. Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για τους τομείς αυτούς.

Ακόμη, προτίθεται να εξετάσει όλα τα παραπάνω μέτρα με τους επαγγελματίες των επιμέρους  τομέων κατά τη διάρκεια ενός Διυπουργικού Συμβουλίου τουρισμού που θα λάβει χώρα προσεχώς, στις 14 Μαίου τ.ε..

Τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν για την υποστήριξη της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών θα συν-διαμορφώνονται από κοινού με τους επαγγελματίες των τομέων στο πλαίσιο της Επιτροπής Τουριστικού Τομέα. Για να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους, η κυβέρνηση θα εξασφαλίζει στενό διεθνή συντονισμό, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται ακόμη, ότι, ήδη στις 23.3.2020, ο Γάλλος Πρωθυπουργός κ. Philippe είχε ανακοινώσει ότι για τα ταξίδια που ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υφίσταται δυνατότητα επαναπρογραμματισμού τους εντός 18 μηνών και οι τυχόν επιστροφές ποσών από τις τουριστικές εταιρείες λόγω ακυρώσεων θα είναι δυνατές μόνον μετά το πέρας αυτής της περιόδου. Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να αποτραπούν οι πτωχεύσεις στον κλάδο των τουριστικών ταξιδίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.