ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάουελ (Fed): Αναμένεται μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας

22:09 - 29 Απρ 2020 | Ειδήσεις
Πάουελ (Fed): Αναμένεται μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας
Μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), ο πρόεδρος της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να δείξουν μια «άνευ προηγουμένου» συρρίκνωση.

Όσον αφορά τη διατήρηση των επιτοκίων στο εύρος του 0% έως 0,25%, ο Πάουελ τόνισε ότι πρόκειται για συνετή στάση από μέρους της Fed, καθώς η τελευταία περιμένει περισσότερα στοιχεία από τις εξελίξεις στην οικονομία για να επανεξετάσει τη στάση της.

«Βραχυπρόθεσμα θα δούμε σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση και στην οικονομική δραστηριότητα», ξεκαθάρισε ακόμη, ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει δανειακές διευκολύνσεις σε «αφερέγγυες επιχειρήσεις».

Όσον αφορά τον μηχανισμό παροχής πιστώσεων σε επιχειρήσεις, αυτός θα είναι έτοιμος σύντομα, πρόσθεσε. «Η κατανάλωση δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι οι άνθρωποι να νιώθουν ασφαλείς», συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε ότι η Federal Reserve δεν θα βιαστεί καθόλου να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα ή να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Χρήση εργαλείων για μια «ρωμαλέα ανάκαμψη» της οικονομίας

Ο Πάουελ τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς assets από πλευράς της Fed βοήθησε την οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η άμεση δημοσιονομική τόνωση της οικονομίας από πλευράς της κυβέρνησης μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά και να αποτρέψει τον κίνδυνο «μακροπρόθεσμων οικονομικών βλαβών» από την τρέχουσα κρίση.

«Η Fed είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα και να χρησιμοποιήσει το σύνολο του οπλοστασίου της ισχυρότερα, επιθετικότερα και προληπτικότερα, στον βαθμό που αυτό θα είναι αναγκαίο», ξεκαθάρισε ο κ. Πάουελ, συμπληρώνοντας ότι η προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι προς το συμφέρον της οικονομίας και του να μην υποστεί η τελευταία ζημίες για μακρό χρονικό διάστημα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είπε ακόμη ότι τα εργαλεία των οποίων θα κάνει χρήση η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι τέτοια που να εξασφαλίζουν μια «ρωμαλέα ανάκαμψη» της οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.