ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Αύξηση του QE αν χρειαστεί

15:09 - 30 Απρ 2020 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Αύξηση του QE αν χρειαστεί
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στις πράξεις TLTRO III για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 στις 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που θα επικρατούν την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, για αντισυμβαλλόμενους που ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός φτάνει τα επίπεδα χορήγησης πιστώσεων, το επιτόκιο για την περίοδο Ιουνίου 2020 - Ιουνίου 2021 θα είναι 50 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων για την ίδια περίοδο.

Η ΕΚΤ προσθέτει, ότι χαλαρώνει ακόμα περισσότερο τους όρους για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (TLTRO III) και ότι ξεκινά ένα ακόμα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (PELTROs). Η κεντρική τράπεζα σημειώνει επίσης ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το QE, αν χρειαστεί.

Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα για τις PELTROs, οι πράξεις αυτές θα διενεργηθούν για να στηρίξουν τις συνθήκες ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης και να συμβάλουν στη διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας των αγορών χρήματος. Οι PELTROs περιλαμβάνουν επτά επιπλέον πράξεις αναχρηματοδότησης με έναρξη από το Μάιο του 2020 και ωρίμανση με κλιμακωτή σειρά μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ο λόγος στην Κριστίν Λαγκάρντ, με το... μπαζούκα στο χέρι

Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 30 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.