ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Το 2022 η επιστροφή της οικονομίας σε επίπεδα 2019

13:07 - 01 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, αλλά ίσως δεν κατορθώσει να βρεθεί στα επίπεδα του περασμένου έτους μέχρι αργά το 2022, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της να αγοράσει 1,1 τρισ. ευρώ assets αυτό το έτος, ή και περισσότερα εάν χρειαστεί, προσφέροντας παράλληλα να πληρώσει τις τράπεζες εάν αυτές δανειζόταν από την ίδια και χορηγούσαν με τη σειρά τους δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της επιδημίας.

Στο ενημερωτικό της δελτίο, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ανέμενε το ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 15% αυτό το τρίμηνο πριν από μια «παρατεταμένη και ατελής ανάκαμψη» στο υπόλοιπο του έτους. «Το ετήσιο ποσοστό με βάση το κακό σενάριο, αντικατοπτρίζει μια τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ η οποία μπορεί να φτάσει και το 15% στο β΄ τρίμηνο του 2020, και θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη και ατελής ανάκαμψη, με ρυθμούς ανόδου στο τρίμηνο περί το 6% και 3% αντιστοίχως, για το γ΄ και δ΄ τρίμηνο», αναφέρει η ΕΚΤ.

Τέλος, η ΕΚΤ δήλωσε πως η αβεβαιότητα σχετικά με τον περιορισμό του ιού σημαίνει πως με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο, το ΑΕΠ θα παραμείνει «πολύ χαμηλότερα» του επιπέδου που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2019, για περίπου δύο χρόνια ακόμη.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Λαγκάρντ: Ύφεση χωρίς προηγούμενο - Το... μπαζούκα μπορεί να ενισχυθεί

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.