ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπορέλ: Να διασφαλιστεί η αυτονομία της Ευρώπης στην παραγωγή φαρμάκων

18:18 - 06 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Μπορέλ: Να διασφαλιστεί η αυτονομία της Ευρώπης στην παραγωγή φαρμάκων
Την ανάγκη η Ευρώπη να διασφαλίσει της "στρατηγική της αυτονομία" σε βασικούς τομείς, όπως η παραγωγή φαρμάκων, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

"Δεν είναι φυσιολογικό η Ευρώπη να μην παράγει ούτε γραμμάριο παρακεταμόλης και η Κίνα να συγκεντρώνει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αντιβιοτικών", δήλωσε Μπορέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αρκετές ευρωπαϊκές ημερήσιες εφημερίδες, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Μέχρι τώρα, θεωρείτο ότι δεν είχε σημασία πού κατασκευάζονταν τα προϊόντα, ότι μια παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να προμηθεύει όλο τον κόσμο, οποτεδήποτε και οπουδήποτε", εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας προσθέτοντας: "σε περίοδο κρίσης, αυτό αποδείχθηκε λάθος".

"Δεν λέω ότι όλοι πρέπει να παράγουν τα πάντα στη χώρα τους, αλλά η αλυσίδα εφοδιασμού πρέπει να είναι μικρότερη και γιατί να μην υπάρχουν κέντρα παραγωγής κοντά;" ρώτησε ο Μπορέλ. "Γιατί να μην παράγεται στην Αφρική, η οποία καταναλώνει όλο και περισσότερα φάρμακα, ένα μέρος των δικών μας αναγκών;" πρότεινε.

Η πανδημία έδειξε επίσης την ανάγκη για στρατηγικά αποθέματα ιατρικών προμηθειών, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχουν σήμερα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Για να επιτευχθεί αυτή η "στρατηγική αυτονομία", "υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επηρεάσουν τις αποφάσεις των μεγάλων επιχειρήσεων", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή κρίση είναι ακριβώς "η στιγμή που τα κράτη έχουν ένα ισχυρό αποτέλεσμα μόχλευσης επί των βιομηχανιών".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.