ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα επίθεση των ΗΠΑ στην Κίνα

18:52 - 06 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Νέα επίθεση των ΗΠΑ στην Κίνα
«Η Κίνα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως αν επιδείκνυε μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον νέο κορονοϊό», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Η Κίνα θα μπορούσε να είχε απαλλάξει τον κόσμο από την κάθοδο στην παγκόσμια οικονομική δυσπραγία. Είχαν την επιλογή, αντ’ αυτού, όμως, η Κίνα συγκάλυψε την επιδημία στην Ουχάν» είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «Η Κίνα συνεχίζει να αρνείται να μοιραστεί τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των ανθρώπων».

Επιπλέον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι «οι ΗΠΑ διαθέτουν σημαντικές αποδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο της Ουχάν, στην Κίνα, όμως δεν έχει τη βεβαιότητα για αυτό».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις διαφόρων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ασυναρτησία μεταξύ τους».

Η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορεί το Πεκίνο ότι απέκρυψε το εύρος της ασθένειας όταν έκανε την εμφάνισή της στα τέλη του 2019 στην Ουχάν, επαναλαμβάνει τις υποψίες της σχετικά με ένα πιθανό ατύχημα στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας της πόλης, το οποίο επέτρεψε σε έναν κορονοϊό φυσικής προέλευσης να μολύνει ανθρώπους. Ωστόσο, εντείνονται και οι αντικρουόμενες δηλώσεις εδώ και μία εβδομάδα.

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι «έχει στοιχεία που τον κάνουν να πιστεύει πως η επιδημία προήλθε από το εργαστήριο, την ώρα που ο Μάικ Πομπέο διαβεβαίωνε ότι δεν συμβαίνει αυτό».

Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε τελικά ότι υπάρχουν «τεράστιες αποδείξεις ότι προήλθε από εκεί», χωρίς εντούτοις να τις παρουσιάσει δημοσίως.

Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως δεν μπόρεσαν να καθορίσουν σε αυτή τη φάση εάν η πανδημία ήταν «αποτέλεσμα ενός ατυχήματος σε εργαστήριο στην Ουχάν».

Την ίδια ώρα, ο επιδημιολόγος που συμβουλεύει τον Λευκό Οίκο, ο γιατρός Άνθονι Φάουτσι εκτιμά πως ο ιός «εξελίχθηκε στη φύση προτού στη συνέχεια παραβιάσει τα όρια των ειδών».

Οι επικριτές της διοίκησης Τραμπ πιστεύουν ότι επιδιώκει να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από την αργή ανταπόκριση των ΗΠΑ στην επιδημία.

«Επιτρέψτε μου να βάλω ένα τέλος σε αυτό. Η προσπάθειά σας να βρείτε απλά, να περνάτε ολόκληρη τη ζωή σας επιχειρώντας να σπέρνετε μια κάποια διχόνοια μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων... είναι απλά εσφαλμένη» είπε σε μια δημοσιογράφο.

«Κάθε μία από αυτές τις δηλώσεις είναι απόλυτα συνεπής. Κάθε μία από αυτές. Τοποθετήστε τη μία δίπλα στην άλλη, δεν υπάρχει διαχωρισμός. Όλοι προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή απάντηση. Όλοι προσπαθούμε να το κάνουμε με σαφήνεια. Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα βεβαιότητας σε διαφορετικά επίπεδα» επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «Δεν έχουμε τη βεβαιότητα και υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι αυτό προήλθε από το εργαστήριο. Αυτές οι δηλώσεις μπορούν να είναι και οι δύο πραγματικές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.