ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit στη... σκιά του κορονοϊού- Αλληλοκατηγορίες και μηδέν ουσία

12:05 - 11 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Brexit στη... σκιά του κορονοϊού- Αλληλοκατηγορίες και μηδέν ουσία
Ο κορονοϊός μπορεί να έχει... καλύψει τα πάντα σε επίπεδο επικαιρότητας, ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα οι διαδικασίες για το Brexit "τρέχουν", χωρίς, όμως, ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Οι τηλεδιασκέψεις είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν από τα τεχνικά κλιμάκια, που διαπραγματεύονται τους όρους του διαζυγίου, μέχρι τον Ιούνιο. Στη συνέχεια οι πολιτικοί ηγέτες θα αναλάβουν δράση. Να εκτιμήσουν την πρόοδο που έχει γίνει και να καθορίσουν τη συνέχεια.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές πιστεύουν ότι οι συνομιλίες πλησιάζουν γρήγορα σε μια στιγμή δημιουργίας ή διακοπής.

Δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία αλλαγή από την πρώτη ημέρα σε θεμελιώδη ζητήματα, ιδίως σε όρους που το μπλοκ θέλει να αποδεχθεί η Βρετανία σε αντάλλαγμα για μια εμπορική συμφωνία, στον τομέα της αλιείας και στον ρόλο των δικαστηρίων της ΕΕ.

Καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις, αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των διαπραγματευτών, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι δεν αντιμετώπισε τις διαφορές τους.

Πρόκειται σίγουρα για μία... άγονη τακτική που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ο "φόβος" για ένα σκληρό Brexit είναι διάχυτος. Είναι, όμως, πραγματικός ή απλώς βρίσκεται ως "όπλο" στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ιούνιος θα δώσει απαντήσεις.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.