ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Βλέπει αποκλιμάκωση της κρίσης που έφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο

14:55 - 11 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Μέρκελ: Βλέπει αποκλιμάκωση της κρίσης που έφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο
Η κρίση που προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με το πρόγραμμα τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι «επιλύσιμη», σύμφωνα με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε σε στελέχη του κόμματός της τη Δευτέρα, η επίλυση θα επιτευχθεί σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα εξηγήσει το σχέδιο, μετέφεραν στο Reuters δύο χριστιανοδημοκράτες που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Ειδικότερα, η Μέρκελ δήλωσε στη συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων των Χριστιανοδημοκρατών της τη Δευτέρα ότι ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπογραμμίσει ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Καρλσρούης την περασμένη εβδομάδα έδωσε στην ΕΚΤ τρεις μήνες διορία για να δικαιολογήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης ή αλλιώς η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θα αποσυρθεί από το πρόγραμμα. Επίσης η απόφαση καλούσε το γερμανικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Ευρωζώνη, με τελευταία την αντίδραση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία προειδοποίησε ακόμα και με νομικές ενέργειες κατά της Γερμανίας με αφορμή την απόφαση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.