ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Covid-19: Καθυστερεί την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

17:16 - 12 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Covid-19: Καθυστερεί την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Επτά χρόνια μετά που το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Ευρώπης, για την προσχώρηση της ΕΕ στην Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σημερινή της απάντηση, προς την Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Sylvie Guillaume, η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Jourová (photo), αποκαλύπτει πως οι διαπραγματεύσεις αυτές καθυστέρησαν λόγω… κορονοϊού!

Όπως αναφέρει η Επίτροπος, οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση του σχεδίου συμφωνίας προσχώρησης του 2013 επρόκειτο να αρχίσουν το πρώτο εξάμηνο του 2020 αλλά μια συνεδρία διαπραγμάτευσης που είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου 2020 ακυρώθηκε λόγω της κρίσης του Coronavirus.

Αμφίβολο παραμένει και το αν θα πραγματοποιηθεί η μετέπειτα προγραμματισθείσα συνεδρία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 25ης Μαΐου 2020.

Ωστόσο, όπως είχε επισημάνει στην ερώτηση της προς την Κομισιόν, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, η προσχώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ) αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του άρθρου 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ, όμως, είχε ξεκινήσει προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε το 2014 ότι τμήματα αυτής ήταν ασυμβίβαστα με το δίκαιο της ΕΕ.

Έτσι και μετά την «παρέμβαση» του κορονοϊού, παραμένει άγνωστο το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της ΕΕ στην ΕΣΔΑ.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 17:30 - 12 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.