• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Σχοινάς: Τρεις απαραίτητες προδιαγραφές για το Ταμείο Ανασυγκρότησης

23:10 - 12 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
«Το βασικό ζητούμενο τώρα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη, με θέμα το ερώτημα «Αν η Ευρώπη αντέξει κι αυτή την κρίση».

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα «υπερόπλο» το οποίο θα ανακουφίσει άμεσα και αποτελεσματικά από την οικονομική κρίση και αυτό αναμένεται ότι θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης που εντός των προσεχών ημερών θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι το Ταμείο, που θα συνδεθεί με τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, πρέπει να περνάει τρία τεστ: Να περιλαμβάνει πρώτον πολύ μεγάλα ποσά, «συζητάμε για 1,5 ως 2 τρισ. ευρώ». Δεύτερον να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στις χώρες που έχουν ανάγκη και στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο - και εδώ σημείωσε ότι η πρόβλεψη για ύφεση 9,7% στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί «ευλογία» - και τρίτον να βρεθεί η σωστή δοσολογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Εκεί που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις πρέπει να δοθούν επιχορηγήσεις, είπε και υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση ο Νότος δεν πρέπει να χρεωθεί παραπάνω γιατί θα ήταν λάθος μήνυμα και λάθος εργαλείο».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία υπέρ της έκδοσης κορονοομόλογου στην οποία συμμετείχαν εννιά κυβερνήσεις μεταξύ των οποίων και η ελληνική, είπε ότι «ήταν μια συζήτηση που βοήθησε και έκανε πιο επιτακτική την ανάγκη για επαρκή κοινοτική απάντηση» και πρόσθεσε ότι η θέση της Επιτροπής είναι ότι χρειαζόμαστε ένα όπλο άμεσο και αποτελεσματικό και δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο τύπος του και το όνομά του.

«Χρειαζόμαστε δράση και αποτελεσματικότητα και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει την οικονομική και νομική λογική που χρειαζόμαστε και πριν δέκα μέρες οι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα κινηθούν σ’ αυτή τη λογική», είπε χαρακτηριστικά.

Γερμανική Δικαιοσύνη και ΕΚΤ

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν και οι δύο ομιλητές στην απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της ως προς την απόφασή της για ποσοτική χαλάρωση. Ο Αντιπρόεδρος αφού τάχθηκε σαφώς υπέρ της υπεροχής του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου έναντι των εθνικών νομοθεσιών, συμπλήρωσε ότι η απόφαση αυτή «αναγκάζει τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην αφήσουν την ευθύνη στα χέρια δικαστών και τραπεζιτών αλλά να την αναλάβουν οι πολιτικοί όπως είχαν προτείνει οι πέντε πρόεδροι της ΕΕ στην αρχή της Επιτροπής Γιούνκερ με σκοπό την αναδιάρθρωση της ΟΝΕ και την αγκύστρωσή της στην ευρωπαϊκή κοινοτική νομιμότητα».

«Βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», χαρακτήρισε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης ο οποίος μάλιστα υπενθύμισε ότι «η Γερμανία ήταν αυτή που πίεζε για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ». Ζήτησε πάντως, δεδομένης της δυσκολίας να αλλάξουν οι συνθήκες «τουλάχιστον οι υπουργοί Οικονομικών και οι πρωθυπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής και να μην αφήνουν την ΕΚΤ να λειτουργεί ως ο διασώστης της τελευταίας ανάγκης».

Για το θέμα της χαλάρωσης των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων που μπορεί να στρεβλώσουν τους όρους του ανταγωνισμού, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης και προσωρινό και μια τέτοια στρέβλωση δεν θα γίνει ανεκτή.

 
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman