ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανός Δικαστής: Δεν συμφέρει την ΕΕ προσφυγή στη Δικαιοσύνη

11:16 - 13 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Γερμανός Δικαστής: Δεν συμφέρει την ΕΕ προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Μια νομική κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Γερμανίας αναφορικά με την απόφαση που έβγαλε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για την ΕΚΤ, «θα αποδυνάμωνε ή θα έθετε σε κίνδυνο» το μπλοκ μακροπρόθεσμα, ανέφερε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ένας από τους δικαστές του Δικαστηρίου.

Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη για να αποδείξει ότι η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι λανθασμένη και κακώς αμφισβητεί τις σχετικές αποφάσεις του δικαστηρίου της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης δίνει στην ΕΚΤ περιθώριο τριών μηνών να δικαιολογήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, διαφορετικά θα χάσει τη συμμετοχή της Bundesbank σε αυτό.

Ο δικαστής Peter Huber σηκώνει το γάντι στην ΕΕ, τονίζοντας στην FAZ πως «μια διαδικασία επί παραβάσει θα προκαλούσε μια σημαντική κλιμάκωση, που θα οδηγούσε τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη σε μια συνταγματική διαμάχη που είναι δύσκολο να επιλυθεί.» «Μακροπρόθεσμα, αυτό θα αποδυνάμωνε ή θα έθετε σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε, προσθέτοντας πως η διαδικασία επί παραβάσει του Δικαίου της ΕΕ «δεν είναι αναπόφευκτη.»

Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν τη Δευτέρα πως η Κομισιόν είναι απίθανο να κινηθεί αμέσως νομικά κατά της Γερμανίας για την απόφαση της Καρλσρούης.

Περιγράφοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ως «επιτακτική», ο κ. Huber είπε πως θεωρεί την απόφαση ως «μια διαλεκτική διαδικασία στην οποία όλοι παίρνουν ο ένας τον άλλον στα σοβαρά, συμμετέχουν στην επιχειρηματολογία του άλλου, είναι έτοιμοι να μάθουν και να διορθωθούν.»

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να έχει μάλλον ιεραρχικές ιδέες, στις οποίες η διαλεκτική δεν παίζει τόσο κεντρικό ρόλο», πρόσθεσε.

Για το θέμα της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μία πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Βασίλης Σκουρής. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 11:17 - 13 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.