ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Δύο επιτροπές αμφισβητούν το ρόλο του Επιτρόπου Χαν

13:29 - 13 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Δύο επιτροπές αμφισβητούν το ρόλο του Επιτρόπου Χαν
Στο στόχαστρο των Επιτροπών Προϋπολογισμών και Ελέγχου του Κοινοτικού Προϋπολογισμού βρέθηκε, χθες, κατά τη διάρκεια δημόσια ακρόασης, ο Αυστριακός Επίτροπος Johannes Hahn, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ και την διοίκηση.

Τα μέλη του BUDG και του CONT αμφισβήτησαν ότι ο Επίτροπος ενεργεί ως πραγματικός έντιμος μεσίτης μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ενεργώντας ουδέτερα, με διαφάνεια και σεβόμενος τους ρόλους και τα προνόμια κάθε θεσμικού οργάνου, ώστε να διασφαλιστεί ότι η συνεργασία μπορεί να διεξαχθεί σε κλίμα πλήρους εμπιστοσύνης.

Οι συντονιστές και οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων από τις δύο επιτροπές, πρόκειται να συναντηθούν σήμερα, για να αξιολογήσουν πλήρως την απόδοση του ορισθέντος Αυστριακού Επιτρόπου Χαν.

Χθες, ωστόσο, τα μέλη των δύο Επιτροπών τόνισαν στον Επίτροπο ότι, ο προϋπολογισμός της ΕΕ δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές, με αιτήματα μείωσης λόγω του Brexit, λόγω της οικονομικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο, λόγω των καθαρών υπολοίπων από τα κράτη μέλη, που μεταθέτει την προσοχή από τη συζήτηση, για το πώς θα υπάρξουν επενδύσεις σε πολιτικές με προστιθέμενη αξία στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ιδιαίτερα ότι, ο ρόλος του ορισθέντος Επιτρόπου για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση της ΕΕ, για τα επόμενα 5 χρόνια είναι καθοριστικός για την Ευρώπη:

- Ένα νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του 2020 καθώς και όλα τα τομεακά προγράμματα.

Χρειαζόμαστε μια ταχεία συμφωνία - το οφείλουμε στους τελικούς δικαιούχους και στους πολίτες γενικά - αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ποιότητα μιας τέτοιας συμφωνίας, υπογράμμισαν.

Ασφαλώς και δεν είναι ότι καλύτερο να αμφισβητείται ευθέως ο ρόλος του αρμόδιου για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό Επιτρόπου από τις δύο καθ' ύλην αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.