ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ σε περίπτωση… πισωγυρίσματος

13:26 - 14 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Goldman Sachs: Αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ σε περίπτωση… πισωγυρίσματος
Για την περίπτωση μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος έκανε λόγο την Πέμπτη η Goldman Sachs, η οποία βέβαια σημειώνει πως μία τέτοια κίνηση νομισματικής πολιτικής δεν θα ήταν χρήσιμη.

Παρά τις εκτιμήσεις τις αμερικανικής τράπεζας, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως π.χ. η Τράπεζα της Αγγλίας, δηλώνουν ανοιχτές στην ιδέα.

Βέβαια, όταν ρωτήθηκε για το τι θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση της Fed, ο αναλυτής της Goldman Sachs, Ζακ Παντλ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, το οποίο θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, που αναμένουν αναλυτές και επενδυτές.

«Αν η οικονομία υποστεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα, όπως ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα έβγαζαν την οικονομία εκτός της τροχιάς ανάκαμψης, τότε πιστεύω ότι θα αυξάνονταν οι πιθανότητες εφαρμογής μιας σειράς επιπρόσθετων μέτρων», σημείωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το σενάριο, ο Παντλ εκτιμά ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της κρίσης. «Δεν πιστεύω ότι η μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος θα είναι χρήσιμη ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.